Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Levande ljus kan vara miljöbov

Svenskar älskar levande ljus. Men få vet att ljus kan vara miljöbovar. Om alla svenskar skulle övergå till Svanenmärkta ljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna, enligt en uträkning från miljömärkningen Svanen. Detta har Duni tagit fasta på, och introducerar nu ett Svanenmärkt sortiment.

Svanenmärkta ljus från DuniDuni har klarat de hårda kraven för miljömärkningen Svanen. Genom att introducera Svanenmärkta stearinljus och servetter blir det möjligt att ta ett större miljöansvar när man dukar upp på bordet. Svanenmärkningen innebär bland annat att servetterna består av fibrer från hållbart skogsbruk. Tillverkningen har skett med låg energianvändning och låga utsläpp till luft och vatten. De Svanenmärkta ljusen är tillverkade av förnybart stearin istället för paraffin.

- Vi tycker det är väldigt roligt att en så stor aktör som Duni tar ansvar och miljömärker sitt sortiment. Det betyder mycket. Tack vare Duni kommer vi närmare vårt mål om hållbar konsumtion, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Svanen.

Störst i världen på Svanenmärkta ljus

Svanenmärkningen kommer att göra Duni till världens största aktör på marknaden för Svanenmärkta ljus till hotell och restauranger. Ljussortimentet består av antikljus, blockljus och kronljus. Bland de Svanenmärkta servetterna finns såväl 1-, 2- och 3-lagersservetter. Servetterna tillverkas vid Dunis egna fabriker och ljusen köps in från en Svanenmärkt ljusleverantör. Dunis produkter säljs såväl till hotell och restauranger som till konsument.

I Dunis nya miljöstrategi med namnet ”Our Green Challenge” har företaget satt upp tydliga mål för hur miljöpåverkan ska minskas. Svanenmärkningen är en viktig del i detta arbete.

- Svanenmärkta ljus och servetter kommer att ge kunderna bättre möjlighet att ta ett större ansvar för miljön när de dukar upp bordet, säger Fredrik Wahrolén, marknads- och kommunikationschef på Duni. Vår ambition är att bli en ledande aktör i vår bransch på miljöansvar.