Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Välj Svanenmärkta ljus i jul

Ha en klimatsmart jul i år! Ställ fram Svanenmärkta stearinljus på julbordet i stället för vanliga ljus av paraffin – en oljeprodukt som bidrar till att förstärka växthuseffekten.

Svanenmärkta stearinljus med minimal miljöpåverkanI Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin som precis som olja och bensin bidrar till växthuseffekten när de brinner. Svanenmärkta ljus har däremot uppfyllt strikta miljökrav både på produkten och förpackningen. Det viktigaste – att ljusen måste vara tillverkade av stearin som har en minimal belastning på miljön och som inte bidrar till växthuseffekten – gör Svanenmärkta ljus till årets klimatsmarta julklapp.

– Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef för dagligvarubutiker på Svanen.

Svanenmärket hjälper konsumenten att göra ett enkelt och medvetet miljöval i julhandeln. Förutom kravet på stearin som råvara är märket också en garanti för att en oberoende, tredje part har kontrollerat att ljuset uppfyller hårda hälso- och kvalitetskrav som regelbundet skärps. Det innebär att ljusen också har klarat krav på hur mycket sotpartiklar som avges.