Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Miljömärkta barnskor nu i butik

Svenska barnskotillverkaren Kavat lanserar nu tre modeller som uppfyller de tuffa kriterierna för EU:s miljömärke EU-Blomman.

Miljömärkta barnskor från Kavat- Det är glädjande att se att miljömärkningen får fäste inom allt fler områden. Det här är den första licensen för skor inom Norden, säger Gun Nycander, avdelningschef på SIS Miljömärkning, som vid sidan av Svanen också har hand om EU:s miljömärke i Sverige.

Inledningsvis är det är småbarnsskor (storlek 18-24), barnskor (storlek 20-30) och två slags sandaler (storlek 20-30) som har EU-Blomman.

- Vi har arbetat med miljöfrågorna länge, till exempel genom att vara noga med vilka material vi använder i våra skor. EU-Blomman är ett tydligt och konkret sätt för oss att berätta för våra kunder att vi uppfyller hårda krav på miljöanpassning, säger Lena Folkö, miljösamordnare på Kavat.

Skofabriken Kavat ligger i Kumla, där tillverkningen byggts ut kraftigt från 1980-talet och framåt. Inriktningen är att tillverka barnskor som ska hålla för tuffa tag. Gärna så att fler barn än ett hinner slita på dem innan de är uttjänta.

EU-Blomman ställer krav på hållbarhet och hög kvalitet. För att få märkas genomgår skorna hårdhänta laboratorietester. Ovanlädret måste hålla ihop ordentligt med sulan. Och skorna ska stå emot påfrestningar som att böjas och nötas på olika sätt.

Miljökraven bakom EU-Blomman kräver också en stenhård koll på vad alla delar innehåller. Skinnet kommer från en svensk leverantör. Det är vegetabiliskt garvat och fritt från krom. Skorna mals ner och analyseras i laboratorium för att se att allt står rätt till. Inga rester av farliga kemikalier får finnas med.

- Det här är första steget, med våra tre miljömärkta modeller som är ute i butikerna. Nu tittar vi på att gå vidare med några modeller till, säger Lena Folkö.

Läs mer på www.kavat.com

Högupplösta bilder
Klicka på bilden för att ladda ned högupplöst version.

 Miljömärkt barnsko från Kavat