Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Mässrestauranger Svanenmärkta

Nu har Mässrestauranger på Stockholmsmässan i Älvsjö klarat Svanens stränga krav. Det är Sveriges största Svanenmärkta restaurang. Med detta får också Stockholm Stad sin första restaurang som klarar Svanen

Maria Stridh, vd Svanenmärkta MässrestaurangerMässrestauranger har tolv permanenta restauranger, ett flertal tillfälliga caféer och restauranger, plus catering och många skräddarsydda arrangemang. Det blir stora volymer mat och dryck under ett år.

- Vi är stolta över Svanenmärkningen, säger Maria Stridh, vd för Mässrestauranger AB. Vår storlek gör att vi får anstränga oss extra mycket, men betyder också att varje liten förbättring verkligen gör skillnad för miljön

Under en intensiv mässvecka kan restaurangerna på mässan servera nästan 50 000 koppar kaffe sammanlagt. På ett år blir det nära en miljon koppar. Genom Svanenmärkningen har Mässrestauranger bytt ut allt kaffe mot ekologiskt, rättvisemärkt kaffe och all mjölk mot ekologisk mjölk, tagit bort engångsförpackningar och ersatt engångsmuggar mot porslinsmuggar, så ofta det varit möjligt.

Icke komposterbara muggar har bytts till muggar i komposterbart material, papperskorgarna har blivit källsorteringsstationer och nu diskas alla porslinskoppar med miljömärkta diskmedel.

- Vi är glada för att Mässrestauranger har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete och valt Svanenmärkning, säger Cecilia Ehrenborg Williams, affärsområdeschef på Svanen. De har varit väldigt duktiga och lagt ned stort jobb och engagemang för att leva upp till kraven. Nu kan de även visa upp sitt arbete för alla sina gäster.

Svanenmärkningen är inte permanent, kraven höjs med 3-4 års mellanrum. För att få Svanenlicens krävs att man arbetar med miljöfrågor ur många olika perspektiv, bland annat ska det finnas ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat på menyn. Restaurangen ska också arbeta med att minska sin energianvändning, byta ut miljöfarliga kemikalier vid disk och städning, sortera sitt avfall och minska transporterna.