English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana dina favvoprylar

Svana dina favvoprylar

Att ha batterier som räcker länge är ett enkelt sätt att ta miljöansvar för du sparar in de naturresurser som krävs för att tillverka batteriet. VARTA:s Svanenmärkta engångsbatterier kan du använda 50 % längre tid än andra batterier*.

Svanen ställer hårda krav som gör att Svanenmärkta engångsbatterier räcker mer än 50 % längre jämfört med den internationella standaren för engångsbatterier.

– Vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil och spara in på jordens resurser, då vi i Sverige lever som om det fanns fyra jordklot att förbruka. Små handlingar som att svana dina prylar och välja Svanenmärkta batterier gör skillnad, säger Richard Harbrecht, rådgivare för batterier på Miljömärkning Sverige.

– Som ledande batteriproducent har VARTA en skyldighet att bidra till ett mer hållbart samhälle. Genom att välja Svanenmärkta batterier av hög kvalitet minskar du ditt klimatavtryck. En enkel handling som alla kan göra är att svana förbrukade batterier och även förpackningen vid närmsta återvinningsstation. Då bidrar vi till Sveriges mål där 75 % av alla batterier ska samlas in, säger Pelle Zabielski, Trade Marketing Manager på VARTA Consumer Sweden AB.

Ett vanligt problem som leder till resursslöseri är att engångsbatterierna ligger för länge på hyllan i affären och förlorar sin laddning. Därför har Svanen ett krav på ”shelf life”, där minst 90 % av den ursprungliga laddningen ska finnas kvar efter ett år. Med hjälp av bäst före-datum kan du enkelt kolla så att inte batteriet inte är för gammalt och därmed minska batterisvinnet. Svanenmärkta alkaliska engångsbatterier uppfyller både miljökrav och sociala krav.

Här är några av Svanens krav

  • Strikta testkrav på driftstid, hållbarhet, säkerhet och kvalitet.
  • Mycket låga gränsvärden för tungmetaller, kan förekomma som föroreningar. Jämfört med EU: batteridirektiv så är Svanens gränsvärde: 50 ggr lägre för kvicksilver, 20 ggr lägre för kadmium, samt 4 ggr lägre för bly.
  • Förbud mot PVC i såväl batterier som förpackningar.
  • Policy för Corporate Social Responsibility för att säkerställa en ansvarsfull användning och inköp av begränsade råvaror och "konfliktfria" mineraler.
  • Krav på sjysta arbetsvillkor (FN Global Compact). Kontrollbesök görs på plats i fabriken.

I första hand bör du välja uppladdningsbara batterier. Men ibland kräver livspusslet snabb laddning nära till hands. För produkter som kräver väldigt lite ström, t.ex. TV-fjärrkontroller och väckarklockor, kan engångsbatterier vara ett bra val. Laddbara kostar mer resurser att framställa och är bästa valet för prylar som förbrukar mer ström, t.ex. leksaker, hemelektronik och ficklampor.

*Så har vi räknat.