English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana dina blöjor, tvättservetter och hudvård

Svana dina blöjor, tvättservetter och hudvård

Vilka blöjor ska du välja? Tygblöjor, engångsblöjor eller ska du kanske börja sätta din bebis på pottan redan från start? Och hur ska du tvätta bebisens rumpa? Med våtservetter, skumlappar, torra tvättlappar eller helt enkelt sätta rumpan under kranen? Ja, det finns många val och många beslut att fatta.

Här tipsar vi om svanade sätt att ta hand om ditt barns hygien.

Blöjor

När det gäller blöjor finns det flera Svanenmärkta alternativ att välja bland. Den viktigaste miljöpåverkan från blöjor kommer från produktionen av pappersmassa och plaster som blöjorna består av. Svanen ställer därför hårda miljökrav både vid produktionen av ingående material och på den färdiga blöjan. Andra viktiga krav är att inga miljöskadliga eller allergiframkallande ämnen får tillsättas och att energiförbrukningen vid tillverkningen av pappersmassan är låg. De Svanenmärkta blöjorna måste också hålla hög kvalitet och funktion.

Ett svanat alternativ till engångsblöjor är tygblöjor. De är bra eftersom de inte skapar några sopor men påverkar å andra sidan miljön genom vatten- och energiåtgång vid tvätt. Tänk då på att välja ekologiska och miljömärkta material. Det finns flera olika varianter så läs på innan du bestämmer dig för vilken väg du vill gå.

Tvätt av rumpa

Här finns det massor av svanade möjligheter, våtservetter och torra tvättlappar till exempel. Våtservetter är väldigt smidigt att använda när du är ute på språng och inte har tillgång till rinnande vatten. Svanennmärkta våtservetter får inte innehålla parfym eller andra allergiframkallande ämnen. De har klarat tuffa krav på alla ämnen som de består av. Och de gör jobbet – de gör rent utan att skada din bebis.

Torra tvättlappar är enkla att använda när du har tillgång till vatten. Bara blöt servetten, häll på några droppar Svanenmärkt babyolja och torka ren. Är det extra smutsigt går det bra att använda lite miljömärkt babytvål.

Andra alternativ är exempelvis tyglappar som du använder på samma sätt som de torra tvättlapparna. De genererar inga sopor men däremot tvätt. Använd gärna gamla trasig handdukar som du klipper i mindre bitar. Använder du nya tyger? Tvätta dem först för att minska risken för att det finns kemikalier kvar i tyget från tillverkningen. Eller ännu hellre använd miljömärkta tyger.

Hudvård

Även här finns det en uppsjö av svanade alternativ. I matbutiker och på apoteken hittar du Svanenmärkt badolja, hudkräm och schampo. Ett annat alternativ är att använda lite olivolja i badvattnet (ekologisk så klart). Och den första tiden brukar det räcka att bara använda vatten när du tvättar din bebis hår.