English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana din lycka

Svana din lycka

Vad säger psykologen egentligen? Jo, enligt psykologiprofessorn Thomas Gilovich kan shopping göra oss lyckliga men upplevelser gör oss ännu lyckligare. Prylar ger kortvarig lycka medan upplevelser ger längre lycka. Det här beror främst på tre saker:

  1. Du vänjer dig! Du köper en ny pryl som gör dig lycklig. Men efter ett tag har du vant dig vid den och din lyckokänsla avtar. Du har vant dig vid din nya pryl och den är inte längre spännande.
  2. Du höjer ribban! Nya prylar ger oss högre förväntningar. När du har blivit van vid din nya coola teknikpryl börjar du leta efter något ännu bättre och ännu coolare – typ,” mycket vill ha mer”.
  3. Du jämför dig! Du köper något som gör dig väldigt glad men upptäcker att din kompis har köpt en bättre variant. Plötsligt är du inte lika lycklig över ditt köp.

I sina studier har Thomas Gilovich kommit fram till att lycka som fås genom upplevelser varar längre. Den lyckan kan till och med växa med tiden. Detta beror bland annat på att upplevelserna sker tillsammans med andra människor och i ett socialt sammanhang. En annan anledning är att våra upplevelser bidrar till att skapa våra personligheter och blir en del av oss i motsats till de prylar vi omger oss med – som ju faktiskt bara är prylar.

Källa.