English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Märkningsdjungeln

När du vill ha en miljömärkning – inte ett reklamtrick

Det pratas ofta om märkningsdjungeln – men finns den egentligen? Nja… Det finns visserligen massor av olika symboler och ”hittepåmärkningar” men få oberoende miljömärkningar.

Så hur ska du veta vilka du kan lita på?

Det finns en sorts märkningar som kallas Typ-1-märkningar. Det betyder att de följer en officiell standard, att de är oberoende, att kraven ska finnas tillgängliga för alla som vill läsa dem, att kraven skärps successivt och att man ställer krav utifrån produktens hela livscykel. Svanen är så klart en Typ-1-märkning!

Svanen grundades av Nordiska Ministerrådet – som en hjälp för konsumenter att enkelt kunna välja produkter med låg påverkan på miljön. Vi finns i hela Norden och är Nordens officiella miljömärkning. Genom åren har vi kommit att bli en förkämpe för en hållbar livsstil i stort. Alltså, inte bara att välja Svanenmärkt, utan också att konsumera mindre, att tänka över val i vardagen och att ge tips på hur du kan minska din påverkan på vår jord.

Vi är som sagt en Typ-1-märkning. Det betyder att vi är oberoende, vi drivs inte av att tjäna pengar. Vi investeras våra intäkter exempelvis i att ta fram krav för nya områden så att du som konsument kan få ännu fler miljömärkta produkter att välja mellan.

Vi ägs av regeringen, vi styrs av en styrelse med representanter från miljö- och konsumentorganisationer, branschföreningar och intresseorganisationer. Våra krav beslutas av en oberoende nämnd och har innan dess varit ute på en offentlig remiss där vem som helst kan lämna synpunkter på kraven.

Vi ställer tuffa krav för att du ska slippa vara detektiv och läsa innehållsförteckningar. Kolla bara efter Svanen – den är svår att få, men lätt att välja!

Vill du veta mer om hur Svanen funkar? Klicka på knappen här under.


Så funkar Svanen

Läs mer här!