Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svana din påsk!

Svana din påsk!

Nu är påsken snart här och många av oss ser fram emot lite välbehövlig ledighet och tid med nära och kära. Låt oss guida dig till en mer miljömedveten påsk med dessa smarta tips!

Färgglada påskägg som ligger i ett fågelbo

Vi börjar med det viktigaste: maten! För många är ägg det mest centrala på påskbordet. Satsa på KRAV-märkta ägg så vet du att hönorna har haft en bättre tillvaro med mer utrymme och tillgång till utevistelse. Även potatis och sill finns att köpa KRAV-märkt. Och vill du köra en vegetarisk påsk kan du alltid göra egen aubergine-”sill” som smakar minst lika gott! Experimentera gärna med olika kryddningar och smaker för att hitta just din favorit.

Husmorstipset!

Har du ägg som passerat bäst före-datum? Undvik onödigt svinn genom att göra det så kallade ”flyt-testet”: lägg äggen i en kastrull och täck dem med vatten - om äggen flyter är de dåliga, men om de ligger kvar på botten av kastrullen är de fortfarande färska och går utmärkt att äta!

När du har ordnat med maten är det dags att få till en riktigt fin dukning. Duka påskbordet med Svanenmärkta ljus och servetter. Att välja miljömärkta stearinljus istället för de fossila paraffinljusen är ett litet men viktigt val för klimatet. Stearin är en förnybar råvara som inte leder till ytterligare utsläpp av växthusgasen koldioxid. Den förnybara råvaran i miljömärkta ljus får heller inte bestå av palmolja som annars utvinns i regnskogen och får skadliga konsekvenser för både människor, djur och miljö.

Närbild på grillade grönsaker

För dig som väljer att fira och umgås utomhus finns Svanenmärkta engångstallrikar, skålar och muggar. Och ska ni grilla påskmiddagen är Svanenmärkt grillkol ett toppenalternativ. Då vet du att grillkolen inte har utvunnits från regnskog och att 100 % av träråvaran är certifierad och därmed kan spåras tillbaka till vilken skog trädet har vuxit i.

Här kan du läsa mer om Svanenmärkt grillkol.

Svanenmärkta stearinljus, servetter, engångstallrikar- och muggar finns på de flesta mataffärer.