English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. UHU - Första Svanenmärkta limstiftet i världen

UHU - Första Svanenmärkta limstiftet i världen

Behovet av limstift ökar. När pappersanvändningen minskar överlag, men vi fortfarande har ett behov att göra något med våra händer, så släpper vi istället loss vår kreativa sida, både i skolan och hemma. Ett fotocollage av familjen, toalettrullar som blir till rymdskepp och silkespapper formas till vackra blommor – Svanenmärkt lim är helt enkelt ett måste i pysselskåpet.

UHU ReNature limstift är först i världen med att bli Svanenmärkt. Limstiftet har förutom att klarat tuffa hälso- och miljökrav på kemikalier även klarat kraven på andelen förnybar råvara i behållaren, som numera är växtbaserad. Stiftet har såklart även klarat tester på kvalitet och funktion.

– UHU har satsat stort på en mer hållbar produkt och skött det med elegans vad gäller limstiftet. Det är ett premiumstift som uppfyller både Svanens strikta kemikaliekrav på själva limmet och den höga halten av ickefossil råvara i plastdelarna. Det visar god kvalitet i tester av funktionen. Detta är viktigt eftersom hållbarhet inte får kompromissa med kvaliteten. Vi hoppas att återförsäljare och inköpare drar nytta av Svanen och gör skillnad, säger Ulf Eriksson, rådgivare på Miljömärkning Sweden AB.

Den fossila plasten som finns i behållaren och skruven i ett limstift har tidigare varit svåra att byta ut till ett mer klimatsmart alternativ. Även om själva limmet består av 98 procent naturliga råvaror kräver det hårt arbete att byta ut plasten i behållaren och skruven utan att kompromissa med kraven på funktion och säkerhet. Men nu har man lyckats.

UHU stick ReNATURE är resultatet av ett pågående arbete med att öka andelen förnybar råvara i plastmaterialet. Behållaren innehåller nu cirka 58 procent bioplast, det vill säga växtbaserade råvaror från sockerrör. Det ger minskade CO2-utsläpp och minskad användning av fossila resurser som i slutändan har en positiv miljöpåverkan. Ambitionen är att öka andelen förnybar råvara ytterligare.

Missade du hållbarhetsmässan Nordic Sustainability Expo? Se allt från Svanen-scenen här!

Svanenmärkta kontors och hobbymaterial:

Begränsar lösningsmedel och allergener.

Undviker ftalater, tungmetaller, PAH, halogenerade ämnen i plast.

Tillåter inte parfymer, misstänkt hormonstörande ämnen, nano-partiklar.

Produkter till barn har extra hårda kemikaliekrav.

Läs mer om kriterierna för Kontors- och hobbyartiklar