English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana din matkasse

Svana din matkasse

Är det dags att fylla på i skåpen efter julledigheten? När du behöver handla mat och rengöringsprodukter, titta efter miljömärkta alternativ. Många matbutiker har ett brett sortiment av Svanenmärkta varor, men hittar du inte vad du söker, fråga! Ju fler som frågar desto snabbare går butikerna över till miljömärkta produkter som är ett bättre alternativ för både hälsa och miljö.

Köper du miljömärkt?

Har du köpt samma produkter i många år utan att tänka på vad de innehåller? Bryt en vana, börja svana. Flytta handen till ett Svanen- eller EU-Blommanmärkt alternativ nästa gång du behöver handla. Svanen ställer krav på hela livscykeln – från råvara till produktion och återvinning. Du behöver därför inte tänka på det själv, vi har redan gjort det åt dig. Smidigt, eller hur? Kraven skärps dessutom regelbundet så att de blir tuffare och tuffare att klara men bättre och bättre för miljön. Det betyder att en produkt som har varit miljömärkt under många år, förbättrats och alltid uppfyller de senaste kraven.

Sök din miljömärkta vara online

Visste du att du kan skriva ”Svanenmärkt” i sökrutan i många matbutiker online? Nu vet du. Ett snabbt och smidigt sätt att hitta alla miljömärkta varor du behöver. Några exempel på sådana butiker är Mathem – som dessutom samarbetar med Clas Ohlson med samma sökfunktion, Mat.se, Citygross och Coop. Även Hemköp och Ica, men då söker man på ”miljömärkt” istället.

Matbutiker med koll på det mesta

Det är lätt och hitta Svanenmärkta produkter i dagligvaruhandeln, men det finns också hela butiker som är miljömärkta med Svanen. En Svanenmärkt matbutik har en helhetssyn på sitt miljöarbete. Det betyder att allt från sortiment av miljömärkta och ekologiska varor, energiförbrukning, källsortering, till arbetet med minskat matsvinn har klarat Svanens tuffa krav. Fantastiskt, eller hur?!

Här hittar du en Svanenmärkt matbutik nära dig!

Tips på hur du svanar din mat - från köp till kompost.

• Planera dina inköp

• Cykla eller gå till affären istället för att ta bilen.

• Ta med egen kasse istället för att köpa en ny.

• Välj en miljömärkt butik och miljömärkta och ekologiska produkter.

• Ät säsongsbaserat, lokalproducerat och minska ditt köttätande.

• Använd Karma-appen när du vill köpa färdiglagat.

• Förvara din mat rätt för att minska svinnet.

• Håll koll på maten i kylskåpet och frysen så att det som hamnar längst in inte glöms bort.

• Ta till vara och använd hela grönsaken/djuret när du lagar din mat.

• Ta hand om maten som blir över! Ge till en granne, gör i ordning matlåda till jobbet eller frys in och ät nästa vecka.

• Gör din egen kompost eller skaffa ett matavfallskärl till det som inte går att ta till vara på. (För när du sorterar dina matrester kan de omvandlas till biogas och växtnäring).

Svanad matinspiration

Och nu när du läst allt detta, så känner du säkert suget i magen. Ingen fara, här hittar du några av våra favorit konton på Instagram med god och klimatsmart matlagning.

Smaklig spis!