English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana din biltvätt

Svana din biltvättarhelg

Vårsolen är här och plötsligt ser bilen ut som att den inte har fått kärlek på flera år, det är hög tid att tvätta bilen. Tvätta i en Svanenmärkt biltvätt med omtanke för miljön, för du fultvättar väl inte? Det vill säga tvättar bilen hemma utan avloppsrening. 

Starta våren med rent samvete. Svana din biltvätt nästa gång bilen är smutsig.

Den 23-24 april är det den Stora Biltvättarhelgen, en landsomfattande informationskampanj från Svenskt Vatten, som Svanen stöttar genom att uppmana fler att svana sin biltvätt.

Vad är svana?

Att svana är ett samlingsbegrepp för alla hållbara handlingar, stora som små. Genom begreppet "Svana" vill Miljömärkning Sverige inspirera till fler hållbara handlingar – som att tvätta bilen i en biltvätt istället för att tvätta hemma. Helst i en Svanenmärkt biltvätt såklart! 

–Jag tror att det stora antalet fultvättar ofta beror på okunskap. En del människor känner inte till att de bidrar till miljöförstöring när de tvättar hemma på uppfarten, men smutsen som innehåller bland annat tungmetaller rinner ner i marken och hamnar i din badsjö eller i ditt trädgårdsland. Det vill vi vara med och ändra på genom att förmedla kunskap och inspiration så att fler kan svana sin biltvätt, säger Sofia Lindqvist, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Även vid användning av miljömärkta bilvårdsmedel så är problemet att det inte finns någon ordentlig rening av det smutsiga tvättvattnet vid tvätt hemma. Smutsen på bilen innehåller tungmetaller, olja och andra föroreningar, som rinner orenat ut i dagvattenbrunnar. Vatten från dagvattenbrunnar renas inte, utan leds direkt ut till sjöar och hav. De miljöfarliga ämnena från tvättvattnet kan förstöra för växt- och djurliv på både kort och lång sikt, t ex. färre fiskar och fler oönskade alger i badvattnet.

Svana din biltvätt:

  • Välj i första hand en Svanenmärkt biltvätt för att få bilen ren.
  • Om du inte har tillgång till en Svanenmärkt biltvätt, välj en tvätt som erbjuder Svanenmärkta bilvårdsmedel.
  • Använd Svanenmärkta bilvårdsmedel om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Tvätta bilen regelbundet!