English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. ”Jag vill utveckla hållbarhetsviljan”

”Jag vill utveckla hållbarhetsviljan”

Naznoush Habashian, hållbarhetschef på Försvarsmakten, är ny ledamot i Miljömärkning Sveriges AB:s styrelse. Styrelsens uppdrag är att leda miljömärkningsarbetet så framgångsrikt som möjligt. Vi var nyfikna på vem personen bakom styrelseposten är och hur hon ser på sitt nya uppdrag.

Jag ser fram emot att bidra till utvecklingen av hållbarhetsviljan i Sverige genom min erfarenhet både från den privata och statliga sektorn, säger Naznoush Habashian, hållbarhetschef på Försvarsmakten, ny ledamot i Miljömärkning Sveriges AB:s styrelse.

Hej Naz! Berätta om vad som motiverade dig att börja arbeta med hållbarhetsfrågan?

– Jag läste mitt andra år på KTH när giftskandalen i samband med tunnelbygget i Hallandsåsen var ett faktum. Då beslutade den dåvarande rektorn att alla blivande civilingenjörer skulle läsa en kurs i industriell ekologi för att förstå hur miljön påverkar oss och hur vi påverkar miljön. Jag blev totalt frälst vid första lektionen. När det sedan var dags att välja kompetensinriktning så var det en självklarhet för mig att välja miljömanagement, men på den tiden skulle man läsa IT eller maskinkonstruktion, så jag valde att läsa två kompetensinriktningar (miljömanagement och maskinkonstruktion) för att säkra min framtid. Med facit i hand har jag haft väldig stor nytta av kompetensen jag inhämtat och kan förstå båda sidors utmaningar.

Har du någon hållbarhetsfråga, som du tycker är extra spännande och viktig att arbeta med? T ex i din roll som hållbarhetschef på Försvarsmaktens högkvarter?

– Jag har en stark övertygelse om att oavsett vilken verksamhet man bedriver så ska man arbeta samlat med hållbarhetens samtliga fundament (socialt, ekonomiskt och miljömässigt). Med det sagt så har jag väldigt svårt att favorisera ena frågan före den andra. Däremot så tycker jag att det är oerhört spännande, kraftfullt och givande att arbeta med kommunikation och samverkan då det skapar enorma förutsättningar för att uppnå en hållbar utveckling.

Men det finns en fråga som har en speciell plats i mitt hjärta och det är demokratifrågan som är kärnfrågan och vårt huvuduppdrag på Försvarsmakten. Vi försvarar Sverige och landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer”

Vad ser du fram emot att bidra med som medlem i Miljömärkning Sveriges styrelse?

– Jag ser fram emot att bidra till utvecklingen av hållbarhetsviljan i Sverige genom min erfarenhet både från den privata och statliga sektorn. Jag kommer även att lyfta vikten av att ta hänsyn till hållbarhetens samtliga aspekter, miljömässiga, ekonomiska och sociala. Dessa aspekter är odelbara och hållbar utveckling uppnås endast när hänsyn tagits till samtliga tre fundament.

Vad har miljömärkning för möjligheter att bidra till en hållbar utveckling?

– Miljömärkning Sverige AB har en viktig roll och framförallt verktygen att öka hållbarhetsviljan hos både konsumenter och producenter.

Snabba fakta om Naznoush

Ålder: 45 år

Yrke: Hållbarhetschef på Försvarsmakten

Bor: Villa i Nacka

Familj: Mina söner Hugo & Eric, hunden Lucky.