English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana din brasa!

Svana din brasa!

Inget ont som inte har något gott med sig. Det sociala livet flyttar ut till grillplatsen! Koka varm dryck över öppen eld, grilla ute i snön och umgås. När kylan börjar göra sig påmind är det skönt att värma sig vid elden.

Raggsockor, vantar och mössa på! Koppla av på fårskinnsfällar och mys runt en stämningsfull sprakande eld.

Bjud in ett fåtal goda vänner på grillat i snön. Grilla med Svanenmärkt grillkol så smakar maten extra gott. Genom att välja Svanenmärkt grillkol vet du att skog har använts på ett resurssnålt och klimatsmart sätt när grillkolen har producerats. Dessutom kollar Svanen att grillkolen inte härstammar från illegalt skövlad regnskog.

– I skuggan av coronapandemin ökar den illegala avverkningen i Amazonas med 50 % i urfolkens territorium. Vi kan se att det har påverkat svenska konsumenter, som har tagit ansvar när de valt grillkol. En bidragande orsak är också att det har blivit enklare att välja rätt. Svanenmärkt grillkol finns nu att köpa i ett flertal butiker, t ex ICA, Coop, Granngården, Mathem, Willys mfl, säger Maria Forsberg, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Visste du att?

• I Sverige grillar vi upp 22 000 ton grillkol/briketter om året, vilket motsvarar 9 miljoner påsar.

• Den ”fulkol” som säljs i många butiker kommer från den globala illegala träkolshandeln där virket från illegalt skövlad regnskog packas om och säljs under falskt ursprung (Källa: FN-rapport se nedan).

• Svanen ställer krav på att 100 % av träråvaran ska vara FSC-certifierad och kan spåras tillbaka till vilken skog trädet har vuxit i. FSC-certifieringen kompletteras med ett förbud mot hotade träslag, varav de flesta är tropiska. Detta stärker bevarandet av skyddsvärda tropiska skogar.

• Energianvändningen i produktionen begränsas för att säkra energieffektivitet och minskad klimatpåverkan.

• Svanen är mån om din hälsa och ställer tuffa krav på kvaliteten för att minimera ohälsosamma utsläpp från kolen vid förbränning. Det innebär att kolen är gjord av ren träråvara och att eventuella tillsatser måste uppfylla livsmedelskvalitet.

• Om alla som köper grillkol skulle välja Svanenmärkt grillkol så skulle vi kunna spara upp till 100 000 ton trä, vilket motsvarar över 2 000 fulla timmerbilar.

Källa: FN Rapport

Maria Forsberg Rådgivare +46 (0)8-55 55 24 29 maria.forsberg@svanen.se