English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Teaterbaren

Svanen flyttar in på Kulturhuset igen

Kulturhuset bjuder återigen på teater och konst när stockholmarnas mötesplats på Sergels torg öppnar upp efter två års renovering av stammarna.

När vi kommer upp till plan två tornar grönsaker upp sig i ett magnifikt stilleben. Svanenmärkta Teaterbaren har ”nypremiär”.

Johan Husberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige på nyinvigningen av Teaterbaren i Kulturhuset tillsammans med Maria Stridh, vd Mässrestauranger.

Över goda vegetariska snittar träffar vi Maria Stridh, vd för Mässrestaurangs-gruppen, där Teaterbaren ingår. Hon tar emot tillsammans med Mats Tjärnstig, platschef och Maria Torén, marknadschef.

Den nya menyn ”från jord till bord” har fokus på närodlat och vegetariskt och bygger på ett samarbete med Wålstedts gård i Dala Floda.

– Samarbetet innebär att vi får tillgång till de godaste grönsakerna när de är i säsong. Det känns extra bra då vi kommer att servera rätter med vegetarisk grund både till luncher och i våra helg- och kvällsmenyer, berättar Maria Stridh, vd för Mässrestauranger AB

Nu med smaksäker fjällkock

Teaterbaren får en ny köksmästare då Magnus Åkerström (Årets Unga Kock 2017 och Årets Fjällkock 2018) tar över köket.

– Vi är mycket glada över att Magnus Åkerström ansvarar för nystarten av Teaterbaren. Han är smaksäker, modig och brinner för ett hållbart tänk i köket. Det matchar väl med Teaterbarens matfilosofi, säger Maria Stridh.

Att driva en Svanenmärkt restaurang kräver att personalen är aktiv och kunnig. Annars kan inte restaurangen hålla den nivå som krävs för att klara Svanens krav, något som följs upp och kontrolleras årligen av Miljömärkning Sverige.

– Svanen är en väldigt bra märkning för oss, för vi tycker att hållbarhetsarbetet ska bygga på ett helhetsperspektiv. Det är lika viktigt att prata hållbarhet internt med personalen som externt mot gäst. Vi har haft Svanenmärkning sedan 2008, så vi var pionjärer. Och vi tänker fortsätta arbeta för att vara Svanenmärkta när det snart är dags för Svanens nya skärpta krav, säger Maria Stridh vd för Mässrestauranger AB.

Förutom Teaterbaren så är Stadshusrestauranger (som bl a ansvarar för Nobelbanketten) och konferensanläggningen Engsholms Slott Svanenmärkta.


Kriterierna för restauranger, hotell och konferens har skärps och ska skickas ut på remiss. Vill du vara med och tycka till?

Fakta: Så funkar en Svanenmärkt restaurang

Svanenmärkta restauranger har koll på hela sin miljöpåverkan. De har klarat krav på allt ifrån energianvändning till de råvaror de köper in. Här är några exempel:

– Tufft gränsvärde för energiförbrukning och vattenförbrukning

– Användning av miljömärkta kemikalier, dvs diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel

– Hög andel av ekologisk mat och dryck

– Minskat matsvinn

– Måste servera vegetariska rätter