English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Giftfria förskolemadrasser tredubblade försäljningen

Giftfria förskolemadrasser tredubblade försäljningen

Barn är extra känsliga för farliga kemikalier. Många förskolor har därför gått igenom sin utrustning för att kunna erbjuda en så giftfri miljö som möjligt. Tack vare att offentliga upphandlare har ställt miljökrav har försäljningen av vilmadrasser mer än tredubblats hos företaget Marksöm.

Marksöm insåg för fyra år sedan att det var bra läge att erbjuda miljömärkta produkter. Det i samband med att regeringen satte upp riktlinjer för hur förskolan skulle kunna bli mer giftfri, bland annat genom offentlig upphandling. Så 2016 blev Marksöm först med att presentera en Svanenmärkt vilmadrass för barn i förskola. Försäljningen har sedan dess ökat lavinartat jämfört med när de sålde ej Svanenmärkta madrasser. De första två åren sålde Marksöm mer än tre gånger så många vilmadrasser tack var den nya Svanenmärkningen.

– Vi fick visserligen lägga ner resurser på att klara Svanens krav, men det var en mycket lyckad satsning. Vi har sedan dess miljömärkt ytterligare lekutrustning i textil och vi vill i framtiden även kunna erbjuda miljömärkta filtar och kuddar. För oss är Svanen är ett känt och bra varumärke som är tryggt att ha i ryggen, säger Joakim Snygg, vd Marksöm.

Att Svanenmärka produkten har förenklat kontakten med upphandlare.

– Det är skönt att bara kunna skicka in Svanen-certifikatet till kunden, då behöver man inte hålla på med andra kompletteringar, säger Joakim Snygg, Marksöm.

Marksöms produkter säljs mest till kommunala förskolor via återförsäljare i hela Norden.

– Vår uppfattning är att offentlig sektor, jämfört med privat sektor, är mer ”på” med att ställa miljökrav, till exempel som i SKL Kommentus senaste ramavtalsupphandling. De var väldigt noga med att ställa miljökrav, säger Joakim Snygg.

Svanenmärkta vilmadrasser och lekutrustning i textil uppfyller tuffa miljökrav på till exempel stoppning, plast och på de kemikalier som används i tillverkningen samt krav på kvalitet och hållbarhet.

Läs mer om vilka krav vi ställer.

Marksöms produkter säljs via återförsäljare: Lekolar, ABA skol, Sweop, Input Interiör, AJ produkter och Staples, med flera.

Så har vi räknat:

År 2015 – 2016: 7 500 st vilmadrasser i plastfolie (ej Svanenmärkta)

År 2016 – 2017: 25 000 st Svanenmärkta vilmadrasser.