English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Nyheter för giftfri förskola

Nyheter för giftfri förskola

Hallå alla inköpare och upphandlare, nu finns det Svanenmärkta cyklar och en massa fler produkter för lekplatsen! Lekolar har Svanenmärkt trehjulingar och lekcyklar och CADO har Svanenmärkt lekredskap. Produkterna finns tillgängliga i hela Norden.

Barn är särskilt känsliga för skadliga kemikalier och än idag har vissa lekplatser fortfarande tryckimpregnerat virke och gamla cancerogena gummidäck som leksaker.

– Vi vill uppmana fler inköpare att använda sig av miljömärkning när de skapar framtidens platser för lek, säger Ulf Eriksson, Miljömärkning Sverige.

Svanenmärkta lekredskap tillhör de minst miljölastade på marknaden. Lekredskapen ska till exempel klara stränga miljökrav för kemikalier samt funktions- och säkerhetskrav och de ska hålla länge och klara av väder och vind. 

– Vi är otroligt stolta över att vara först ut med att erbjuda Svanenmärkta lekcyklar. Förhoppningen är att fler följer efter, så vi gemensamt ser till att barnen kan leka med ännu fler leksaker, som är snällare mot hälsan. Vi kallar det snällsaker! Certifieringen av cyklarna är ett led i vår miljömärkningsstrategi, där vi avser att öka antalet Svanenmärkta produkter påtagligt säger Pierre Lennartsson, miljö & kvalitetschef på Lekolar.

Utöver Lekolars lekcyklar har även en stor andel av det danska företaget CADOs lekredskap har klarat Svanens krav. Ett exempel är företagets Click and Play-lösning, som baseras på ett monteringssystem som gör det enkelt att förändra och byta ut en lekplats med små medel. En lekutrustning som inte längre är relevant på en plats återvinns på en annan. På så sätt blir det billigare, eftersom lekplatser inte behöver byggas om från grunden vilket bidrar till en cirkulär ekonomi. Dessutom är materialet som används tillverkat av återvinningsbart rostfritt stål, vilket säkerhetsställer en hållbar lösning och minskar miljöpåverkan.

– Vi har höga ambitioner och har skapat ett universum av unika, nordiska Svanenmärkta produkter som kan användas om och om igen, säger Carsten Jørgensen, vd för CADO. 

CADO tillverkar även Svanenmärkta träningsredskap som kan användas för utegym, läs artikeln: Svanenmärkta utegym.

Här hittar du fler: Svanenmärkta leksaker.