English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Marks kommun uppför Sveriges första Svanenmärkta skola

Marks kommun uppför Sveriges första Svanenmärkta skola

Strömskolan i Kinna är först ut med att klara Svanens krav på skolbyggnader. Bygget invigdes 26 september med Miljömärkning Sverige och entreprenören Skanska med flera på plats.

– Det känns stort att vi är Sveriges första Svanenmärkta skola, och det är vi väldigt stolta över. Vi har fått väldigt positiva reaktioner. Både föräldrar, barn och anställda märker att de kommer in i en behaglig miljö och trivsam atmosfär. Det känns väldigt positivt att Marks kommun jobbar för hållbar utveckling eftersom det hänger ihop med våra pedagogers arbete för hållbar utveckling och lärande för eleverna, säger Anneli Andersson, tf rektor Strömskolan.

– En god och hälsosam studiemiljö främjar inlärningen, vilket naturligtvis är viktigt för barn i skolåldern. Vi hoppas att fler kommuner och andra beställare gör som Marks kommun och väljer att bygga enligt Svanens kriterier, säger Elinor Holén, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

En Svanenmärkt byggnad är granskad utifrån ett helhetsperspektiv: låg energianvändning, kontrollerad byggprocess, god ventilation och dagsljusinsläpp samt tuffa krav på byggmaterial. Miljömärkta byggmaterial tillhör de minst miljöbelastande på marknaden och klarar strikta krav på miljö- och hälsoskadliga ämnen. Läs mer om Svanens krav.

En ny studie (Örebro universitet) visar att Svanenmärkta förskolor har en mer hälsosam inomhusmiljö. Det är den första vetenskapligt fastställda studien som visar att Svanens krav är rätt väg för att bygga ett klimatsmart och giftfritt samhälle.

Strömskolan har invigt en tre våningar hög tillbyggnad till den befintliga skolan. Musiksal, hemkunskapssal, bibliotek, klassrum för förskoleklasser och för årskurs två har byggts enligt Svanens krav.

På bilden: Urban Johnsson, projektchef på Skanska, Elinor Holén, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, Kerstin Carlzon, bitr. rektor och Anneli Andersson, tf. rektor på Strömskolan.

Foto: Josef Andersen