English
Favoriter
  1. Ren bil och ren natur

Ren bil och ren natur

Det är hög tid att byta till vinterdäck. Varför inte passa på att tvätta bilen samtidigt? Då vill vi tipsa om att göra det på en Svanenmärkt biltvätt. Där renas utsläppen från tvätten med mer än 90 %.

– Det finns många farliga ämnen, tungmetaller och olja, som sitter i smutsen på din bil. När du tvättar bilen hemma så åker dessa oönskade ämnen orenat ut i brunnar och vidare ut i naturen. Eller så andas du in dem när du tvättar bilen, säger Nicholas Nehaul, rådgivare på Svanen.

Svanens biltvättsråd

  • Tvätta bilen i en biltvätt, helst en Svanenmärkt biltvätt. Det finns 22 Svanenmärkta biltvättar runt om i Sverige att välja på. Här hittar du din närmaste station.
  • Tvätta bilen ofta. Vi rekommenderar två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Vägsalt och olja blir svårare att få bort ju längre det får sitta kvar.
  • Om du vill tvätta bilen själv, välj miljömärkta produkter och åk till en gör det själv-hall. Kolla att den har reningsverk. Putsa bilen inuti med fuktad mikrofibertrasa så slipper du kemikalier och parfymdoft.
  • Skippa barnen som medhjälpare. Barn är extra känsliga, deras kroppar tar lättare upp kemikalier och tungmetaller.

Är en biltvätt som använder miljömärkta medel Svanenmärkt?

Det är en bra fråga! Men så är det nödvändigtvis inte. Vi tycker att det är jättebra att allt fler biltvättar bara använder sig av miljömärkta bilvårdsmedel. Men bara för att de gör det betyder det inte att biltvätten är Svanenmärkt. För att bli Svanenmärkt måste biltvätten också klara krav på hur mycket vatten som används och rening av avloppsvattnet.

Kolla in våra biltvättsfilmer