English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Har du koll på konserveringsmedlet i ditt schampo?

Har du koll på konserveringsmedlet i ditt schampo?

Välj Svanenmärkt schampo och balsam så håller vi koll på innehållet åt dig.

Vet du vad ditt schampo och balsam innehåller?

Konserveringsmedel är vanligt i alla sorters skönhetsprodukter och gör helt enkelt att de behåller sina egenskaper längre. Det är på ett sätt bra. Den ökade livslängden gör att man inte behöver kasta så mycket av burkens, flaskans eller tubens innehåll. Men en del konserveringsmedel är omdiskuterade. Vissa typer av de så kallade parabenerna har misstänkts för att ha hormonstörande verkan. Just nu är parabener förbjudna i Svanenmärkta skönhetsprodukter. Men frågan är komplicerad, så bedömningen kan ändras i framtiden. Ett annat konserveringsmedel som inte är tillåtet i Svanenmärkta skönhetsprodukter är MI (metylisotiazolinon). Det är allergiframkallande, men också mycket giftigt för vattenlevande djur.

Mycket att ta in? Välj Svanenmärkt så håller vi koll åt dig!

Du hittar Svanenmärkt schampo och balsam i såväl mataffären som på apotek. Coop har Svanenmärkta produkter i sin Änglamark-serie, Axfood i serien Såklart, Apoteksgruppens ELW, Apotekets familjeserie och Kronans Apoteks barnserie Doris är bara några exempel. Sverige ligger dock långt efter när det kommer till miljömärkta skönhetsprodukter. Bor du i Danmark har du sex gånger så många produkter att välja mellan.

Hjälp oss att komma ikapp Danmark och skapa efterfrågan på miljömärkta produkter genom att fråga om Svanenmärkt nästa gång du ska köpa schampo eller balsam. Vi vill att det ska vara lätt att välja rätt.