English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Hudvårdsartikel

Visste du att det finns Svanenmärkt hudvård?

Många hudvårdsprodukter, vissa kanske du själv har i ditt badrumsskåp, innehåller en hel del otrevliga kemikalier. Det kan röra sig om konserveringsmedel, som tillsätts i kosmetika för att inte bakterier, jäst och mögel ska kunna växa i din hudkräm eller i ditt smink.

Det låter ju bra kanske du tycker, men vissa av dessa kemikalier kan vara hormonstörande, cancerframkallande, allergiframkallande och bryts inte ner i naturen så lätt, eller inte alls, vilket förorenar våra sjöar, hav och skogar.

Nej, istället vill vi ju använda produkter som håller både oss och naturen fräscha.

Du gör dig själv, djur och natur en stor tjänst när du väljer Svanenmärkt hudvård. Det är en hygienfaktor.

Hur ska du kunna veta vad som är fräscht eller inte?

Innehållsförteckningen på ett schampo eller en hudkräm kan i princip vara hur lång som helst. Fylld med krångliga ord och ämnen som vanliga konsumenter inte har koll på. Det är då du får sätta din tillit till en opartisk miljömärkning – Svanen, EU-Blomman och Bra Miljöval . Vi läser innehållsförteckningen åt dig. Och talar om vilka produkter som är ok att använda genom att de får bära våra märkningar.

Det är inte många produkter som klarar Svanens hårda krav men glädjande nog blir fler och fler konsumenter mer upplysta, engagerade och ställer krav på marknaden inför nya inköp. Marknaden i sin tur har kommit fram till att det inte bara handlar om att visa var man står i miljöfrågan, utan att det också är en fråga om varumärkets överlevnad. Det är helt enkelt en hygienfaktor.

– Svanen är, för både företag och konsumenter, ett lätt och tryggt sätt att ta ansvar för miljö och hälsa. Vi skärper kraven successivt utifrån nya vetenskapliga rön och just vad gäller kemikalier kommer det ständigt nya rapporter. Vi märker en ökad medvetenhet och kunskapstörst hos människor kring innehållet i deras badrumsskåp, säger Kristin Stamyr, expert på hudvård och kemiska produkter på Svanen.

Produkterna är granskade på detaljnivå och testade för kvalitet samt krav på miljöanpassad förpackning.

Här följer 3 bra anledningar att välja Svanenmärkt hud- och kroppsvård:

  1. Kroppsvårdsprodukter leds indirekt ut till avloppet när du tvättar dig. Därför uppfyller Svanenmärkt hudvård tuffa krav på biologisk nedbrytbarhet, bioackumulerbarhet och giftighet för vattenlevande organismer. Det betyder att vi kollar hur de lagras i naturen, att de bryts ner och att de är skonsamma mot djur och växter som finns i våra vatten. Detta krav utesluter många vanliga ämnen i traditionell kosmetika.
  2. Eftersom produkterna kommer i kontakt med huden fokuserar Svanens krav extra mycket på hälsa. Det innebär bland annat att vi ställer tuffa krav på ämnen som kan ge allergier eller vara hormonstörande som t ex parfymer, eteriska oljor och konserveringsmedel.
  3. Vi är rädda om Östersjön och de djur som lever däri. Därför tillåter vi inte mikroplaster i Svanenmärkta produkter. Varken i sådana produkter som stannar kvar på huden eller sådana som sköljs av. Mikroplaster är pyttesmå plastpartiklar som kan finnas i tvålar, scrubbar, tandkrämer, maskara och annan hudvård. De bryts inte ner i reningsverken utan hamnar i vattnet där fiskar och andra vattendjur kan ta skada.

Här hitta du all Svanenmärkt hygien och skönhet

Till produkterna