English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt byggmaterial

Ta hand om ditt hem

Det kommer en dag när du kanske vill se över eller förändra något i din bostad. Att vara miljömedveten när du renoverar och bygger ut kräver lite tid och engagemang. Men genom att välja naturliga och miljömärkta material får du produkter som håller längre och som är bättre för dig, din familjs hälsa och för miljön.

Se inspirationskatalogen med svanens miljömärkning?

Välj möbler av hög kvalitet som håller länge

Kemikalier är kanske inte det första du tänker på när du köper möbler. Ändå används det en mängd olika kemiska produkter både som tillsatser i material och under produktionen. I en Svanenmärkt möbel eller inredning är mängden hälso- och miljöfarliga ämnen reducerad till ett minimum. Det handlar till exempel om flamskyddsmedel och färgämnen i tyger och stoppning. Bäst för miljön är också att välja en möbel som har hög kvalitet och lång livslängd.

Här hittar du Svanenmärkta möbler.

Fyll ditt hem med Svanenmärkta möbler och inredningar

Måla om med skonsamma färger

Välj vattenbaserade alternativ, men tänk på att även dessa kan avge skadliga ämnen och särskilt i början. Vädra ut länge och måla helst inte om du är gravid eller har små barn hemma. Bra val ur hälsosynpunkt är färger med lågt innehåll av VOC (flyktiga organiska föreningar) och konserveringsmedel, något som uppfylls av Svanenmärkta färger. Det finns många Svanenmärkta färger att välja mellan och du hittar dem överallt där färg säljs.

Se vilka Svanenmärkta inomhusfärger som finns.

Se vilka Svanenmärkta utomhusfärger som finns.

Välj bort golv som innehåller PVC

Golv kan ofta innehålla otrevliga ämnen. Trä, linoleum och klinkers är att föredra framför PVC och textil. Golv med Svanenmärkning är slitstarka, lättskötta och bidrar till en sund inomhusmiljö. De miljömärkta golven är behandlade med ytbehandlingsmedel som varken är cancerframkallande, reproduktionsstörande eller giftiga.

Kolla in alla Svanenmärkta golv.

Svanenmärkta golv ger en sund inomhusmiljö, är lätta att ta hand om och håller länge.

Lim och spackel

Förr hade lim oftast lacknafta som lösningsmedel, men i dag är de flesta vattenbaserade och mindre farliga för miljö och hälsa. Välj ett miljömärkt alternativ om du vill vara säker på att få en produkt som klarar höga krav på råvara, tillverkning, slutprodukt, funktion, användning och avfall.

Se vilka Svanenmärkta spackel som finns. 

Se vilka Svanenmärkta lim som finns.

Byggskivor

Spånskivor, MDF, OSB och Plywood är alla tillverkade med lim där formaldehyd ingår. Ämnet är mycket hälsofarligt i fri form och därför finns ett övre gränsvärde för hur mycket formaldehyd som materialet får avge. Fråga säljaren hur mycket skivan du köper släpper ifrån sig och välj en miljömärkt skiva.

Se vilka Svanenmärkta byggskivor som finns. 

Isolering

Välj bort cellplast till förmån för stenull eller glasull. Det finns även nya intressanta isoleringsmaterial på väg in på marknaden som träfiberskivor, mineralogiska skivor och skivor av glas.

Undvik tryckimpregnerat virke till balkongen, altanen och uteplatsen

Använd helst inte tryckimpregnerat virke då det behandlats med ämnen som är farliga för både djur och växter. Det finns trallvirke med naturlig motståndskraft mot röta som exempelvis lärk, ek och ceder. Det finns flera Svanenmärkta alternativ.

Här hittar du Svanenmärkt hållbart trävirke.

Här hittar du allt ifrån Svanenmärkt spackel till byggskivor och fönster.