English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Att ansöka om Svanenlicens för fonder

Att ansöka om Svanenlicens för fonder

Så du funderar på att Svanenmärka din fond, vad kul! Här får du en generell beskrivning av hur processen ser ut – från tanke till godkänd licens. Innan du sätter igång med ansökan är det klokt att kontrollera att din fond går att Svanenmärka.

Så ansöker du om Svanenlicens

Beskrivning av de olika stegen fram till Svanenlicens

Läs mer

Svanens krav på kriterierna för fonder

Här kan du ladda ner kriteriedokumentet för Svanenmärkta fonder

Ladda ner

Följande tre saker ska vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna påbörjas:

  • Fonden måste följa UCITS-direktivet
  • Fonden måste vara registrerad för distribution i minst ett nordiskt land
  • Fonden måste investera minst 50 % i aktier, företagsobligationer och/eller gröna obligationer som följer vissa tilläggskritierier

Även helt nya fonder, som ännu inte kommit ut på marknaden, kan bli godkända och Svanenmärkta från första dagen de finns till försäljning. Om du vill ha din fond Svanenmärkt redan från start är det viktigt att du tar kontakt med oss så tidigt som möjligt i utvecklandet av den nya fonden.

Att Svanenmärka en fond

Att ansöka om en Svanenlicens är inget du som företräder ett fondbolag gör själv. Vi finns till hands under hela processen för löpande avstämningar och rådgivning om lämpliga sätt att dokumentera att kraven på Svanenmärkning uppfylls. 

Läs gärna hur hållbarhetsanalytiker Kaia Gaarud och förvaltare Stefan Ericson på Pareto Asset Management upplevde processen att bli Svanenmärkt i en artikel från Nordsip.

Ta därför kontakt med oss i ett tidigt skede.