English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana ditt hem

Svana ditt hem

Form och funktion styr valet av hemmets myshörna – soffan. Hos Mio kan du välja soffan som håller för att vara hemmets samlingsplats i många år.

Intresset för möbler och inredning växer – liksom den ohållbara konsumtionen och klimatutsläppen. Men genom att välja möbler av god kvalitet och som kan renoveras så kan utsläppen av klimatgaser halveras, visar ny forskning*.

– En soffa måste vara av bra kvalitet och det ska vara enkelt att reparera och underhålla soffan så den känns fräsch. Självklart ska du också vara trygg med de material som omger dig när du kryper upp i favorithörnan. Sett i det större sammanhanget handlar det om att Svanenmärkta möbler ska vara en del av en cirkulär ekonomi och ett val för de konsumenter som vill bort från köp- och slängsamhället, säger Leif Lång, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Svanenmärkta soffor har testats för hållbarhet. Delarna ska vara enkla att återvinna och återanvända. Svanenmärkta soffor hittar du på Mio, som vill göra det enkelt att välja rätt för miljön när du inreder ditt hem.

– Att välja en Svanenmärkt soffa är ett bra val för miljön, men om du slänger ut den efter kort tid är det såklart ohållbart. Så det är viktigt att du också väljer en soffa som bidrar till ett hem du trivs i och är stolt över. Vi guidar våra kunder till deras drömsoffa och inte minst hur de ska sköta om den (se faktaruta). Istället för att slänga soffan, så rekommenderar vi våra kunder att skänka den till Erikshjälpen, som vi samarbetar med, säger Annelie Larsson, hållbarhetansvarig på Mio.

Så sköter du din soffa:

  • Ta bort fläckar direkt med mikrofiberduk (Svanenmärkt såklart). Alla Mios tyger är tvättbara, kolla vad som gäller för just din soffa.
  • Vädra kuddarna och dammsug soffan med rätt munstycke.
  • Puffa upp kuddarna för tyg och stoppning glider.
  • Förnya soffan med nytt tyg, nya fodral till prydnadskuddar eller plädar till exempel, istället för att köpa ny soffa.
  • Byt ut det som går sönder, till exempel soffben hittar du hos Mio.

Svanens krav täcker hela soffans livscykel – från det att trädet växer i skogen till den dag när soffan gjort sitt och delarna ska plockas isär och återvinnas eller återanvändas.

  • En Svanenmärkt soffa uppfyller tuffa miljökrav på råvaror som trä (FSC), metall, stoppning och plast.
  • Det ställs hårda krav på de kemikalier som används vid tillverkningen liksom på energianvändning så att klimatpåverkan minskar.
  • Kraven kontrolleras på plats i fabriken. Mios Svanenmärkta soffor tillverkas av Scapa.

Mio har även sängar, sänggavlar, sängbord, lakan, ljus och andra inredningsprodukter som klarar Svanens krav.

*Kanyama/Dunér, Mistra/KTH 2020