English
Favoriter
  1. Totalstopp för plast i engångsprodukter

Totalstopp för plast i engångsprodukter

Idag har EU-parlamentet beslutat att förbjuda plast i en rad engångsprodukter, något som Svanens krav redan sätter stopp för. Bomullstops, sugrör, tallrikar, engångsbestick, tandstickor, cocktail- och omrörningspinnar av plast för engångsbruk förbjuds.

 - De här engångsprodukterna hör inte hemma i ett klimateffektivt, resurssnålt och cirkulärt samhälle.  Dessutom bidrar de avsevärt till nedskräpning, oavsett om plasten är från förnybar råvara eller ej. Därför tillåter vi ingen plast över huvudtaget i dessa engångsprodukter, säger Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige.

 Ingen av de produkter som finns ute i butik, som till exempel Svanenmärkta tops,   innehåller plast.

 Förbudet gäller både produkter i både 100 % plast, i blandningar av plast och annat samt oavsett om det är plast av fossilt eller förnybart ursprung. Beslutet fattades av Nordiska miljömärkningsnämnden i september. 

Var rädd om vår moder jord