English
Favoriter
  1. Höj skatten på industriproducerat kött och inför gratis kollektivtrafik

Höj skatten på industriproducerat kött och inför gratis kollektivtrafik

Jakob Samuel är sångare i The Poodles, som precis släppt nya skivan "Devil in the details" och ger sig ut på turné i Europa och Sverige. Hemma är han i Stockholm där han tycker att all kollektivtrafik borde vara gratis.

Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag?  Har du bra tips?

– Ett effektivt sätt att bidra till världsförbättringen är att sluta äta kött. Jag tycker det borde vara förbjudet att lobba och göra reklam för kött, med tanke på hur kött produceras idag, liksom det är förbjudet att göra reklam för cigaretter.  Det borde vara lägre skatt på närproducerat och ekologisk mat och att det ska kosta mer med importerat. Själv har jag varit vegetarian sedan 1987; har alltid varit miljöintresserad och medlem i Greenpeace. Då jag växte upp höll jag på med hästar och bodde både i storstad och på landet.  Jag är säker på att de flesta unga blir intresserad av att bry sig mer om miljön, om de får vistas i, njuta av och konfronteras med naturen.

Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?

Energiförbrukningen är ett problem som man brottas med vad gäller boende. Vi bor i ett kallt land, med mycket mörker. Konsumtionen och alla förpackningar den leder till är ett annat, jag sopsorterar men när producenterna blandar material i en och samma förpackning; plast, metall och papper gör dom det svårt för oss konsumenter, det borde kunna regleras relativt enkelt.

Resorna är en annan utmaning när man är på turné och har ont om tid och ska ta sig snabbt fram långa sträckor. Då blir det flyg och taxi. Fast så länge man inte åker ensam utan i en fullastad bil är det ett effektivt sätt att transportera sig.

Du kan göra mycket som privatperson men det måste tas modiga politiska beslut som gör det lönsamt och lätt att leva miljövänligt och det behövs stora strukturella förbättringar; till exempel att kollektivtrafiken i Stockholm borde vara gratis.

Då vårsolen lyser in  och avslöjar dammet börjar det bli das för lite vårstädning. Vad lyssnar du på för musik när du städar?

– Ok här kommer två bra tips: Van Halen, albumet ”1984” ochFor once in my life” med Sammy Davies Jr.

Läs mer om The Poodles

#räddavärlden