English
Favoriter
  1. Helen Sjöholm gillar second hand och vindkraft

Helen Sjöholm gillar second hand och vindkraft

Helen Sjöholm, artisten som sjöng sig in i svenska hjärtan med musikalen Kristina i Duvemåla. Hon är nu aktuell med Livet är en schlager på Cirkus. Helen bor i Nacka, utanför Stockholm med man och tre barn, sju år respektive tvillingar på tre år. Trots ett hektiskt liv hinner hon rädda världen lite grann varje dag och hon älskar second hand.

Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag? Hemma? På jobbet?

Jag tänker på det lilla, försöker släcka lampor , skippa bilen i möjligaste mån, sop-sortera, undvika slit och släng, konsumera vettigt, inte slänga mat, spara och äta rester. Köper i möjligaste mån ekologiskt och Fairtrade. Tror på återvinning och återanvändning. Jag är medlem i flera miljöfrämjande organisationer och ger månatligt stöd. Och är också stolt ambassadör för VI-skogen. Hemma har vi bergvärme och el mestadels från vindkraft. I jobbet är det svårare men prioriterar tågresor och har en raider som uppmanar arrangörer att tänka långsiktigt i de olika produktioner jag medverkar i.

Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?

Utmaningarna ligger ofta i att ändra beteenden , kan ta tid och kraft . Men sen blir det till vana och går lättare. Att ha en stor familj och många projekt i sitt arbete kräver planering - långsiktighet är nyckelordet. Tidsbrist "tvingar" mig ibland att göra dåliga val. Och faktiskt trötthet . En utmaning i en stor familj är att hålla ner konsumtionen. Second hand och köp och sälj begagnat är ofta svaret; Heja Blocket!

Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?

Ett tips är att börja i egna vardagen; var är energitjuvarna (av alla slag). Fundera över hur vi konsumerar. Vad kan vi förändra? Hur? Och sen aktivt göra de förändringarna. Kanske lägga en slant i månaden till lämplig välgörande organisation? Och om möjligt engagera oss i miljöfrågan mer aktivt på något sätt.