English
Favoriter
  1. Första Svanenmärkta förskolan - Svanen på Ekobygg

Första Svanenmärkta förskolan - Svanen på Ekobygg

Nu har den första Svanenmärkta förskolan slagit upp dörrarna i Stockholm. Skolfastigheter i Stockholm, SISAB, tar emot sin Svanenlicens på Ekobyggmässan onsdag 11 september tillsammans med NCC och Strabag, som också har nått upp till Svanens tuffa kriterier för flerbostadshus.

Annedal– Intresset kring att miljömärka hus med Svanen är stort, vi har höga krav och nio av tio svenska konsumenter känner till Svanen.  Det känns väldigt spännande att välkomna tre nya starka aktörer, som kan bidra till ett hållbart byggande. Det gör det enklare för beställare och konsumenter att göra hållbara bostadsval för miljön, hälsan och klimatet, säger Sara Bergman, Nordisk produktansvarig på Miljömärkning Sverige.

Svanen miljömärker byggnaden men miljömärker även en rad produkter som hör till verksamheten på förskolan som t ex leksaker.
– Barn är extra känsliga för kemikalier. Till exempel kan ftalater läcka ut ur plast och tas upp av kroppen och på så sätt påverka fortplantningsförmågan, säger Jimmy Yoler, miljöhandläggare för leksaker på Svanen.

Sara Bergman berättar mer om vilka krav Svanen ställer på byggnader i scensamtalet Giftfri förskola – Svanen i Annedal, se nedan. Där medverkar även Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen, som driver Operation giftfri förskola, en kartläggning vars syfte är att driva på utvecklingen för en giftfri förskola. 

Läs mer om Naturskyddsföreningens "Operation giftfri förskola"

 

Program, Svanen på Ekobygg, Kistamässan:
 

Onsdag 11 september
Tid: 14-14.15 Giftfri förskola- Svanen i Annedal. Scensamtal.
Vilka: Medverkande: Sara Bergman, Svanen och Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen.
Plats: Siemensscenen

Tid: 14.15-14.20 Licensbevis delas ut till:
Vilka: Jenny Winblad, Miljöansvarig, NCC Bostad för konceptet P303, flerbostadshus.
Ulf Nordell, utvecklingschef och Wen Lu, miljösamordnare, Strabag för konceptet Europa, flerbostadshus.
Ulrika Broman, miljökoordinator och Susanne Herold, projektansvarig, SISAB, förskolebyggnad,
Plats: Siemenscenen.

Torsdag 12 september
Tid: 14.30 Smarta golv för en giftfri miljö. Scensamtal.
Vilka: Medverkande: Jimmy Yoler, Produktansvarig, Miljömärkning Sverige/Svanen & Ola Wiklund, Produktchef, Forbo Flooring,
Plats: NCC-scenen.

Vid frågor, kontakta Anna Norberg, anna.norberg@svanen.se,
08-55 55 24 13