Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Skolelever får Svanenmärkta restauranger

Eleverna på Fridaskolorna firar idag att alla deras fem skolrestauranger har blivit Svanenmärkta.
– Vi är fantastiskt stolta över våra restauranger! Idag firas det på våra grundskolor och på Fridagymnasiet. Fantastisk god mat har nu kryddats med en Svanenmärkning, säger Anna Hallgren, Projektledare för Svanenmärkningen, Fridaskolorna.

Fridaskolans kockSedan tidigare finns det vanliga restauranger och personalrestauranger som klarat Svanens krav men Fridaskolorna är de första skolorna att erbjuda sina elever förmånen att få äta på restauranger som tagit ett helhetsgrepp på sitt miljöarbete.

– Mot bakgrund av de tuffa krav som Svanen ställer, har vår kontor- och servicepersonal gjort ett fantastiskt och mycket målmedvetet arbete – så det är med påtaglig stolthet som vi numera kallar oss Nordens första Svanenlicensierade skolrestauranger, säger Anna Hallgren.

Fridaskolans menyFörutom det som känns självklart för en restaurang – att en viss del av råvarorna ska vara ekologiska – måste man också uppfylla krav på ursprungskontroll av råvaror, en plan för att minska energi- och vattenförbrukningen, att de kemikalier och förbrukningsmaterial som används till största delen är miljömärkta samt avfallssortering och -minimering.

– Det har varit jättekul att få följa Fridaskolorna i deras väg mot att bli Svanenmärkta. Alla har varit väldigt engagerade i arbetet och eleverna kan vara mycket nöjda och stolta över sina restauranger, säger Ingvor Svensson, Miljömärkning Sverige.