English
Favoriter
  1. Svanen landar i Stadshusets restauranger

Svanen landar i Stadshusets restauranger

Stadshuskällaren, bankettverksamheten i Gyllene Salen& Blå Hallen, Ragnars skafferi – nu lever de anrika matsalarna i Stadshuset i Stockholm upp till miljömärkningen Svanens tuffa krav på restauranger.

Det firades med överlämnande av licensbevis och mingel med stadens i politiker & andra gäster. De inbjudna tävlade även om vem som visste om miljömärkning i Stockholm. Bäst på Svanen i Stockholm är Daniel Helldén, oppositionsborgarråd (MP).

– Med tanke på att mycket av vår miljöbelastning kommer från konsumtion av varor och tjänster är miljömärkning ett viktigt verktyg, säger Daniel Helldén.

En Svanenmärkt restaurang tar helhetsgrepp på miljöarbetet och kan därmed minska sin miljöbelastning vad gäller energi, vatten, matråvaror, städkemikalier och avfall.

– Svanenmärkta företag som Stadshusrestauranger bidrar till att Stockholm kan kalla sig en hållbar stad i världsklass. De behövs för att Stockholm ska nå sina miljömål och ställa om till en hållbar utveckling och grön ekonomi. Därför är det viktigt att staden ställer miljökrav och premierar dessa ambitiösa företag när de handlar varor och tjänster, säger Johan Husberg, ansvarig för restauranger på Svanen, Miljömärkning Sverige.

För ett år sedan tog Stadshusrestauranger över driften av Stadshusets restauranger och beställningsverksamhet och styrde verksamheten mot högt satta miljömål. Lokalerna totalrenoverades tillsammans med namnkunnige arkitekten Jonas Bohlin och man skapade ett nytt matkoncept med fokus på lokalproducerat och modern svensk mat:

– Svanen är ett effektivt sätt att visa att vi når upp till tuffa miljökrav för restaurangerna i Stadshuset och vi hade som mål att Svanenmärka när vi tog över för ett år sedan. Vi har ett genomgående miljöfokus i vårt dagliga arbete och samtliga restauranger i koncernen är miljömärkta, säger Maria Stridh, vd Mässrestauranger. Stadshusrestauranger är en del av familjeföretaget Mässrestauranger.

Stadshuskällarens restaurang är Svanenmärkt

Svanen i Stockholms stad:

Svanenmärkningen omfattar 8 500 varor och tjänster från 1 200 företag bara i Sverige.

Idag finns Svanen på följande verksamheter i Stockholm Stad:

  • 18 restauranger
  • 6 biltvättar
  • 22 tryckerier
  • 35 hotell
  • 8 livsmedelsbutiker
  • 3 fotoframkallningsbutiker
  • 2 städföretag
  • 1 förskola
  • 2 flerbostadshus

Källor: Stockholms miljöprogram 2012-2015. Stockholms gröna ekonomi rankas bland de bästa i världen, men det behövs mer hållbar upphandling, till exempel visar en rapport från the London School of Economics and Political Science.

Ladda hem information om rapporten

För mer information, kontakta:

Anna Norberg, presskontakt, Svanen:
Tel: 0762 - 62 54 90, 08 - 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se