English
Favoriter
  1. Berns nya restaurang – Svanenmärkt redan från början

Berns nya restaurang – Svanenmärkt redan från början

Det myllrar av glada gäster, det ekologiska vinet flödar och bandet från Barcelona spelar sprallig dansbandsmusik. Vi befinner oss på invigningen av Nosh and Chow, en ny Svanenmärkt pärla ett stenkast från Stureplan, Stockholm. Från start har de stenkoll på allt från ekologiskt odlad mat till energianvändning då de klarat Svanens krav för restauranger.

Lokalen är fantastisk blandning av gammalt och nytt, den italienske Làzaro Rosa-Violàn har skapat en känsla av ombonat och skönt slitet i lokalen som är helt nyrenoverad.

En av anledningarna till det lyckade resultatet är att mycket av inredningen är återanvänt material: Gamla dörrar från Spanien och Portugal utgör väggarna i restaurangen. Stenen i bardisken härstammar från en gata i Barcelona. Handfatet på toaletten är ett gammalt kar funnet på en bondgård.

Maten är en frisk blandning av olika regioner: inledningsvis från Karelen, Nordafrika, Sydostasien och Nordamerika, men den geografiska influensen ska hela tiden variera. Svanens krav premierar närproducerad och ekologisk mat, så basvaror är ekologiska på Nosh and Chow. I vimlet av de 900 gästerna hittar vi Daniel Pramberg, platschef.


Lina Sjögren och Daniel Pramberg, hovmästare respektive platschef på Nosh and Chow
– Det var självklart för oss att Svanenmärka, Nosh and Chow som är en medveten restaurang. Svanen står för kvalitet. Det ger koll på flöden och det behöver inte kosta mer. Ta till exempel belysning, lamporna kostar mer vid inköp men de har längre livslängd. Jag skulle aldrig välja ett tvättmedel som inte är miljömärkt hemma, och jag tycker det ska vara detsamma med ens arbetsplats, säger Daniel Pramberg.

Svanenmärkningen innebär att restaurangen tar ett helhetsgrepp om miljöarbetet i de dagliga rutinerna, vilket kräver en engagerad personal.

– Personalen har varit väldigt positiv, de är nyfikna och vill verkligen lära sig nya rutiner. Personligen har jag lärt mig mycket om miljön genom det här arbetet och det har öppnat ögonen på mig i en massa frågor, säger Lina Sjögren, hovmästare.

Nu är Berns alla tre restauranger Svanenmärkta: Berns Asiatiska och Berns Bistro&Bar har redan klarat Svanens krav.

Vad betyder egentligen Nosh and Chow?
– Nosh and chow är slanguttryck på engelska för mat och/eller "att äta". Nosh är lite mer snacksbetonat och chow är en större måltid.

Läs mer om Svanenmärkta restauranger

Läs mer om Nosh and Chow

 

För mer information, kontakta:

Elsa Levinson, miljöhandläggare, restauranger, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 54
E-post: elsa.levinson@svanen.se