English
Favoriter
  1. Alvina Förlag släpper Svanenmärkt x 2

Alvina Förlag släpper Svanenmärkt x 2

Det är bråda dagar på Alvina – förlaget som Svanenmärker hela sitt sortiment av barn- och ungdomslitteratur. Nu lanseras både bilderboken Emblas Universum och ungdomsromanen Sötaste Klara som båda mottagits väl av recensenterna.

Alvina förlag valde redan från starten förra året att miljömärka hela sin produktion med både Svanen och FSC. Förläggaren Kristina Hoas såg bedrövat hur en majoritet av de barnböcker som vände sig till svenska barn trycktes i Kina vilket förutom det faktum att de transporteras långa sträckor också väcker frågor om utsläppshalter och val av råvara. Hon bestämde sig för att erbjuda ett betydligt mindre miljöbelastande alternativ.

Och beslutet om att miljömärka hela sin produktion med Svanen och FSC har gett eko i det litterära Sverige. Författare har valt att låta sina böcker publiceras på förlaget och återförsäljare har tagit in böckerna i sitt sortiment, mycket på grund av att de var Svanenmärkta.

– Och nu har även andra förlag börjat höra av sig till mig med frågor om hur man går tillväga och vilka krav som ska uppfyllas, berättar Kristina Hoas.

Det började med Sara Lundbergs pekbok Sommar, för de allra yngsta barnen. Samma Sara återvänder nu till Alvina med sin bilderbok Emblas Universum där hon samarbetat med teaterregissören, skådespelaren och nu även författaren Majken Pollack som gör debut som barnboksförfattare.

– Precis som i Sommar använder Sara sig av stora, detaljrika och flödande målningar för att beskriva leken och fantasin. Men här finns även strama, inramade teckningar som skildrar en vardaglig konflikt mellan Embla, lillasyster Anna och mamma som uppstår inne i Emblas lekrum, säger Kristina Hoas.

Till ännu lite äldre barn vänder sig Sofia Frenchs Sötaste Klara som når bokhandlarnas hyllor nästan samtidigt som Emblas Universum. Ungdomsromanen, som tar upp fenomenet grooming – när vuxna i sexuellt syfte tar kontakt med barn på nätet – tar avstamp i en verklig historia som har omarbetats för att passa in i en litterär form.

Båda böckerna kompletteras med en lärarhandledning som gratis går att ladda hem från Alvina förlags hemsida. Men Kristina Hoas är noga med att poängtera att ingen av böckerna är tänkt att användas som läromedel.

– Visserligen efterfrågar lärare och skolan i regel miljömärkta böcker tidigare än vanliga konsumenter men ingen av böckerna är skrivna med skolan i åtanke. Däremot tror jag att läsupplevelsen ökar om lärarhandledningen används som komplement, säger Kristina Hoas.

Böckerna är tryckta på Exakta Printing som genom sin Svanenmärkning har bevisat att de har ett helhetsperspektiv på sin miljöpåverkan. Svanen har kontrollerat att tryckeriet uppfyller ett antal hårt uppsatta miljökrav som främst omfattar tryckprocessen och det papper och kemikalier som tryckeriet använder.

Läs mer om Svanens krav på tryckerier här

Besök Alvina Förlags egen hemsida

 

För mer information, kontakta:

Kristina Hoas, förläggare Alvina Förlag:
Tel: 0702 – 28 19 03
E-post: info@alvinaforlag.se

Ingela Hellström, produktansvarig för tryckerier på Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 45
E-post: ingela.hellstrom@svanen.se