English
Favoriter
  1. Ny enkät från Bokbörsen om miljömärkta och begagnade böcker

Ny enkät från Bokbörsen om miljömärkta och begagnade böcker

Miljömärkning och återvinning är viktigt när konsumenter väljer böcker. 67% svarade att det är viktigt med miljömärkning och 90% att de köper begagnade böcker på nätet.


Sven Bonde
Det visar svaren på den enkät som Miljömärkning Sverige och Bokbörsen skickat ut till medlemmar i Svanens Nätverk Köp miljömärkt samt till Bokbörsens kunder (november 2011).

– Resultatet av enkäten visar på en motreaktion hos miljömedvetna konsumenter mot den slit-och slängtrend som finns  idag. Priserna sjunker och böcker finns tillgängliga på allt fler ställen. Då vill konsumenter veta att boken är producerad på ett hållbart sätt. Enkäten visar att det är viktigt med aktörer som Bokbörsen, som återvinner böcker, säger Anna Norberg, projektledare för Svanens Bokupprop.

– Enkäten bekräftar att kulturåtervinning ligger helt rätt i tiden med tanke på de miljöutmaningar som vi står inför. Dessutom leder återvinning till större valfrihet, begagnat-marknaden erbjuder större utbud. En bok som var ny för ett par år sedan kan idag vara omöjlig att få tag på i nybokhandeln, säger Sven Bonde på Bokbörsen, nätbokhandel för böcker, musik, fillmer och spel.

Enkäten är en del av Svanens Bokupprop, vars mål är fler miljömärkta böcker.  I dagsläget har Bokuppropet samlat över 700 namnunderskrifter. De ska skickas in till förlagen för att visa att konsumenter vill ha miljömärkta böcker. Idag finns enbart mindre förlag, som Alvina förlag och Pärspektiv förlag som satsar på att miljömärka sina böcker med Svanen. Det finns 200 Svanenmärkta tryckerier i Sverige.

Böcker är en högaktuell som julklapp hos många konsumenter. Enligt Handelns utredningsinstitut är boken den mest köpta julklappen på nätet.