English
Favoriter
  1. Artister för miljön – nya medlemmar i Svanens Nätverk Köp Miljömärkt

Artister för miljön – nya medlemmar i Svanens Nätverk Köp Miljömärkt

Svanen träffar Pär Holmgren, vice ordförande och Gabriella Blomgren, ordförande, i den nystartade föreningen Artister för Miljön. Föreningen är en ny medlem i Svanens nätverk Köp miljömärkt, där företag och organisationer möts och köper tjänster.

- Artister kan få människor att agera för miljön, då de kan förmedla budskap på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Det är något som jag, en typisk naturvetare och full av fakta, inte förmår, säger Pär Holmgren, TV-meteorologen som blev miljödebattör och författare, för att nämna några av hans talanger. Jag kan dock inte riktigt hålla med honom att han inte berör med sitt budskap, men är överens om att det är effektfullt med konst och kultur för att nå ut.

Att det finns en efterfrågan av artister med miljöbudskap märkte Pär under sommarens Elmopedturné, en resa genom Sverige där uppträdanden med musik varvades med miljöfrågor. Artister för Miljön behövs för att kunna svara upp till den efterfrågan – de kommer att erbjuda ett utbud av artister och aktörer från vetenskapens värld.

– Många av de artister, som vi möter känner att de vill göra något, men de vet inte vad. Vi ska utbilda i miljöfrågor, peppa och förmedla kontakter. På så sätt kan alla medverkande nå nya arenor, och nya målgrupper, säger Gabriella Blomgren, som tidigare varit kommunalråd bland annat.

Tänkbara uppdragsgivare kan vara företag och andra arrangörer, som vill ha miljöprofil i sina konferenser, festivaler, fester och andra tillställningar. Tanken är att de inkomster den ideella föreningen får in i sin tur ska subventionera föreställningar i skola, som oftast inte har tillräcklig budget själva för det.

Nästa år väntar bland annat en barnmusikal på Maximteatern, baserad på Pärs bok Torstens resa (2011) samt en barockkonsert med Aqua Alta i samproduktion med Pär.

Artister för miljön kommer inte bara att förmedla musiker utan även att vända sig till konstnärer, formgivare, dans- och teaterproducenter med mera. Artister för miljön startades på 1990-talet, inspirerat av det Naturliga Steget. De har fört en tynande tillvaro sedan dess och vi ser fram emot dess nystart.

Läs mer om Artister för miljön