English
Favoriter
  1. Höstens gåvobok till Stockholms sexåringar är Svanenmärkt

Höstens gåvobok till Stockholms sexåringar är Svanenmärkt

Satsningen på att Svanenmärka hela sin katalog av barnböcker har burit frukt för Alvina Förlag. Nu har fyra Stockholmsbibliotek beslutat att utse det senaste tillskottet på förlaget – Emma Virkes "Memmo och Mysen söker efter färger" – till läsårets gåvobok till eleverna i sexårsverksamheten.

Svanenmärkta Memmo och Mysen omslagEfter att ha gett ut sex Svanenmärkta böcker för barn och ungdomar och även ett Svanenmärkt tärningsspel om vatten har det börjat pratas om Alvina Förlag. Satsningen på hållbar bokproduktion har inte bara lockat till sig författare utan även gjort att flera återförsäljare tagit in böckerna i sitt sortiment.

Nu är det bibliotekens tur att få upp ögonen för Alvina förlags miljöarbete. Den senaste boken att komma ut på förlaget, Emma Virkes Memmo och Mysen söker efter färger, har valts ut till höstens gåvobok av fyra Stockholmsbibliotek.

– Gensvaret är fortsatt väldigt stort och jag får ofta frågor, framför allt från andra mindre förlag, om hur man går tillväga för att Svanenmärka böcker, berättar Kristina Hoas, vd och grundare av Alvina Förlag och fortsätter:

– Att vi valt att arbeta med Svanen och FSC spelade helt klart roll när de fyra biblioteken bestämde vilken bok eleverna i sexårsverksamheten skulle få som gåvobok.

Emma Virkes debutbok hyllades i höstas i pressen och kallades bland annat för "En av årets intressantaste" av Svenska Dagbladet. Nu är hon tillbaka med bilderboken "Memmo och Mysen söker efter färger", där hon har utvecklat sitt bildskapande ytterligare.

– Emma har en egen stil där hon arbetar med lekfulla och fantasifulla collage. De är också otroligt detaljerade vilket gör att de tål att läsas om och om igen, säger Kristina Hoas.

Handlingen kretsar kring Memmo och Mysen som vaknar mitt i natten och upptäcker att alla färger har försvunnit. Tillsammans ger de sig ut för att söka efter dem, och i takt med att solen stiger upp visar sig åter hela spektrumet av färger – glödande rött som soluppgången, blått, grönt och turkost som havet och vitt som dimman.

– Färger är ett klassiskt tema i barnlitteraturen men Emma lyfter, till skillnad från andra böcker på samma tema, fram sambandet mellan färg och ljus utan att för den delen gå in på komplicerade fysikaliska sammanhang, säger Kristina Hoas.

Böckerna är tryckta på Exakta Printing som genom sin Svanenmärkning har bevisat att de har ett helhetsperspektiv på sin miljöpåverkan. Svanen har kontrollerat att tryckeriet uppfyller ett antal hårt uppsatta miljökrav som främst omfattar tryckprocessen och det papper och kemikalier som tryckeriet använder.

Här kan du beställa boken

För mer information, kontakta:

Kristina Hoas, Alvina förlag:
Tel: 0702 – 28 19 03
E-post: info@alvinaforlag.se

Ingela Hellström, produktansvarig för tryckerier på Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 45
E-post: ingela.hellstrom@svanen.se