English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Nu blir det tuffare att få Svanen

Tre besläktade produktområden - byggskivor, möbler och inredning samt utemöbler och lekredskap – har nu sina krav ute på remiss. Det betyder att alla som är intresserade kan komma med synpunkter på hur nästa generations krav ska se ut för dessa tre områden.

Svanens remisser pågår oftast i åtta veckor och under den tiden kan tillverkare, myndigheter, miljöorganisationer och andra intresserade skicka in sina synpunkter till oss. När remisstiden tar slut samlar vi ihop alla kommentarer, värderar deras relevans och gör de förändringar som vi tycker är rimliga.

När kraven har justerats och godkänts i alla nordiska länderna fattar den Nordiska Miljömärkningsnämnden beslut om när kraven ska börja gälla och under hur lång tid. Vanligtvis brukar våra gamla krav samexistera med de nya i minst ett år innan de slutar gälla. På så sätt hinner de tillverkare som redan har Svanenlicens ställa om sig och anpassa sin produktion till de nya skärpta kraven.

De största förändringarna i kraven för byggskivor, möbler och utemöbler ser likadana ut:

  • Strukturen på kemikaliekraven är ändrad. Kraven är dessutom skärpta på fler områden och omfattar nu fler kemikalier.
  • Kravet för emission av formaldehyd från träbaserade byggskivor är skärpt så att kravet motsvarar ½ E1.
  • Kravet på råmaterial av trä är skärpt väsentligt både för andel certifierat trä och för dokumentation för spårbarheten av allt använt trä.
  • Strukturen för energikravet på träbaserade byggskivor är ändrad.