English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Nu finns det Svanenmärkt tandkräm

Nu Svanenmärks den första tandkrämen - Acta. Trots att nästan alla använder tandkräm varje dag kan det förekomma vissa miljö- och hälsoskadliga ämnen i produkten. Dessa ämnen är inte tillåtna i Svanenmärkt tandkräm.

Acta Svanenmärkt tandkrämExempel på ämnen som kan finnas i tandkräm är parabener, triklosan och natriumlauryl-sulfat. Triklosan är ett bakteriedödande miljögift som har hittats i reningsverk, fiskar och bröstmjölk. Parabener är vanliga konserveringsmedel men är misstänkt skadliga för miljön. Natriumlaurylsulfat är ett ämne som kan irritera slemhinnorna men som finns i de flesta vuxentandkrämer som skumbildare. I Svanenmärkt tandkräm kontrolleras att inget av dessa ämnen förekommer.

– Eftersom vi förbrukar närmare tre miljoner liter tandkräm om året i Sverige, spelar varje miljöinsats här stor roll. Både konsumenter och organisationer har länge efterfrågat miljömärkta tandkrämer och nu hoppas vi att alla utnyttjar sin konsumentmakt och visar vilka slags produkter som vi vill ha i butikshyllorna, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkningen Svanen.

Den Svanenmärkta tandkrämen från Acta finns att köpa i de flesta dagligvarubutiker från oktober, och kommer också att finnas på Apoteket.

Svanenmärket på tandkrämen innebär bland annat att:

  • inga misstänkt hormonstörande ämnen tillåts
  • inga antibakteriella ämnen som kan lagras i djur tillåts (t ex triklosan)
  • det skumbildande ämnet natriumlaurylsulfat är inte tillåtet, det finns mildare alternativ
  • förpackningen är miljöanpassad och lätt att återvinna


Högupplöst foto

Klicka på bilden för att ladda hem högupplöst version av bilden.
Acta Svanenmärkt tandkräm
Första Svanenmärkta tandkrämen kommer från Acta, 125 ml
Foto: Cederroth