Ett tryggt val för ditt förskolebarn

Både pedagoger, förskolechefer och kommunens inköpsansvariga har ett stort ansvar för vilka produkter våra barn använder i förskolan. Ett enkelt sätt för att säkra ett tryggt val är att välja Svanenmärkt.

En produkt som de flesta små barn använder och har närmast kroppen och som många förskolor tillhandahåller är blöjor. Blöjor innehåller både fluffmassor, polymerer och andra material som vanliga konsumenter antagligen inte har koll på. Hur ska du då kunna veta vilka bland dessa material som kan vara skadliga för miljön eller för ditt barns hälsa?

Genom att din förskola väljer Svanenmärkta blöjor kan du vara säker på att ditt barn inte utsätts för material som kan vara skadliga. Dessutom gör förskolan ett bra val för miljön då vi på Svanen har kontrollerat att blöjorna uppfyller både miljö-, kvalitets- och hälsokrav.

I Svanenmärkta blöjor tillåts till exempel inga parfymer, flamskyddsmedel, salvor, lotioner, lukthämmande ämnen eller nanomaterial.

I vintras tillbringade vi på Svanen några timmar i vårt konferensrum där vi satt och dissekerade Svanenmärkta hygienprodukter i olika lager för att få fram de delar som innehöll polymerer. Polymerer är ett plastmaterial som i blöjor är det som suger upp kisset och kapslar in det så att blöjan, trots att den är full med kiss, ändå känns torr.. I blöjor är det vanligt med flera skikt av olika polymermaterial.

De polymerlager som plockades ut skickades sedan iväg till ett analys- och testlaboratorium för att kontrollera att de uppfyller Svanens polymerkrav.

– Det var otroligt pillrigt att demontera produkterna. Särskilt blöjorna var svåra att få isär utan att materialdelarna gick sönder. Det var både roligt och spännande att få följa hela processen från, demontering och provtagning till uppföljning av resultaten, säger Ann Strömberg, ansvarig för Hygienprodukter på Svanen i Sverige.

Innehavaren av en Svanenlicens är skyldig att rapportera alla förändringar i verksamheten som kan påverka om varan uppfyller våra krav. Det kan t ex röra sig om byte av en råvara eller ändrade rutiner i tillverkningen. I de allra flesta fall kommer licensinnehavaren ihåg att rapportera dessa ändringar, men i enstaka fall kan det hända, ofta i samband med utbyte av personal, att det glöms bort och därför har vi ett system för efterkontroller av Svanenmärkta varor och tjänster. Allt för att försäkra oss om att de varor och tjänster som säljs som Svanenmärkta vid alla tidpunkter också är just Svanenmärkta!

Här hittar du en lista på alla Svanenmärkta blöjor