Nyheter

Här samlar vi nyheter som rör giftfri förskolor och produkter avsedda för barn. Kika gärna tillbaka för att se om det dykt upp någonting nytt:

Efterlängtad nyhet för förskolor – första Svanenmärkta vilmadrassen

Att våra barns förskolor är giftfria har blivit en allt viktigare fråga de senaste åren i samband med kemikalielarm och varningar om ämnen som kan skada våra barn. Nu kommer en viktig pusselbit för kommuner, som t ex Kungälvs kommun, som vill säkra en trygg miljö på sina förskolor – den första Svanenmärkta vilmadrassen.

– Vi förstod tidigt att behovet och efterfrågan på en miljömärkt vilmadrass skulle bli stort efter utredning om Giftfri förskola. Vi började därför titta på vad vi skulle kunna erbjuda och tog kontakt med Svanen, säger Ola Gustavsson, Marksöm AB.

Arbetet med att få fram en giftfri madrass satte igång. Målet var en Svanenmärkt madrass med så få kemikalier som möjligt i tillverkningsprocessen. Processen har tagit några månader. Men Ola Gustavsson ser det som väl investerad tid.

– Vi tittade på de material vi redan använde och valde att fortsätta med samma leverantörer men vi rensade materialen från kemikalier och behandlingar som inte behövs i en vilmadrass, t ex flamskyddsbehandling. Vi är väldigt glada för samarbetet med våra underleverantörer. Utan deras engagemang och goda vilja hade vi inte lyckats. Det är inte lätt att få en Svanenmärkning, det var en väldigt noggrann genomgång från början till slut. Men nu när vi gått i mål är vi absolut trygga med att vi har en bra produkt och Svanen är en garanti för det. säger Ola Gustavsson.

Efterfrågan på miljömärkta alternativ till förskolan är stor och Marksöm siktar nu på att få fler produkter Svanenmärkta.

– Vi har budgeterat för inköp av 300-500 nya vilmadrasser. Vi har valt att vänta på den Svanenmärkta madrassen då vi ser madrassbytet som en prioriterad åtgärd för att öka friskheten på våra förskolor. Och jag vet fler kommuner som tänker på samma sätt, säger Peter Schmidinger, förskolechef Kungälvs kommun.

Marksöms Svanenmärkta madrass finns hos flera olika återförsäljare. Bland andra ABA Skol, AJ Produkter, Form o Miljö samt Lekolar.

 


Fler nyheter:

Första Svanenmärkta förskolan i Östergötland

Förskolan Västra Bråstorp i Motala har nu klarat Svanens krav och är därmed först i Östergötland och tredje förskola i landet att erbjuda en miljömärkt miljö. Dessutom med höga pedagogiska ambitioner för de 80 barnen.

Läs hela nyheten

Mer Svanenmärkt i våra barns vardag

Nu blir det ännu enklare för förskolor och skolor som vill ge våra barn en grönare vardagsmiljö. Företaget AB Skol har klarat Svanens tuffa krav för möbler och inredningar för sin förvaringsserie Max.

Läs hela nyheten

Första Svanenmärkta förskolan med miljöprestanda i världsklass

Nu har Temmelburken 2 i Annedal blivit officiellt invigd. Det är SISAB; Skolfastigheter i Stockholm, som var först med att bygga en förskola i Annedal som rymmer 100 barn.

Läs hela nyheten

Ny serie giftfria möbler till förskola och skola

AJ Offentlig Interiör, är först ut att klara Svanens nya tuffa krav i segmentet möbler till förskola och skola. Barn är extra känsliga för kemikalier då deras hud är tunnare. Svanen ställer tuffa krav på vilka ämnen som får ingå i möbler och inredning.

Läs hela nyheten

Äntligen Svanenmärkt i lekparken

Det svenska företaget Nordic Parks är ensamma om att kunna erbjuda ett Svanenmärkt alternativ för lekparker genom klätterställningen Organoplay.

Läs hela nyheten

Giftfritt i sandlådan och på stranden

Vid en första anblick ser sortimentet av Svanenmärkta leksaker skralt ut. Men faktum är att enda licensinnehavaren, danska Dantoy, har Svanenmärkt 95 procent av sitt sortiment – över 200 olika leksaker för barn i åldrarna 2–6 år.

Läs hela nyheten

Giftfri miljö – välj rätt leksaker och golv

Kemikalier är en hälso- och miljöfara och Svanen ställer tuffa krav som skärps succesivt, allt eftersom forskningen kommer med nya rön.
Svanenmärket hjälper inköpare till förskolor att göra bra val hälsa och miljö. Vi tittar närmare på golv och leksaker, två stora delar av ett barns vardag.

Läs hela nyheten

Ett tryggt val för ditt förskolebarn

Både pedagoger, förskolechefer och kommunens inköpsansvariga har ett stort ansvar för vilka produkter våra barn använder i förskolan. Ett enkelt sätt för att säkra ett tryggt val är att välja Svanenmärkt.

Läs hela nyheten

Klar för skolstart?

Skolklockan har ringt in ett nytt läsår och med det nya vänner, nya vanor – och ny utrustning. Läs om hur du kan göra bra val för dig och ditt barn när du handlar.

Läs hela nyheten

Skolelever får Svanenmärkta restauranger

Eleverna på Fridaskolorna firar idag att alla deras fem skolrestauranger har blivit Svanenmärkta.
– Vi är fantastiskt stolta över våra restauranger! Idag firas det på våra grundskolor och på Fridagymnasiet. Fantastisk god mat har nu kryddats med en Svanenmärkning, säger Anna Hallgren, Projektledare för Svanenmärkningen, Fridaskolorna.

Läs hela nyheten

Svanenmärkt förskola får flygande grannar

När konstnären Ulrika Jansson fick i uppdrag att skapa ett konstverk utanför den Svanenmärkta förskolan i Annedal utanför Stockholm vandrade tankarna snabbt till hur stadsdelen såg ut förr i tiden.
– Jag arbetar mycket med förhållandet till platsen i mina konstverk. Med det här verket ville jag lyfta fram en koppling till ett område där det byggts väldigt många nya hus och där få gamla byggnader står kvar, säger hon.

Läs hela nyheten

Nyheter