EU-Blommans kriterier

EU Blommans kriterier tas fram av nationella organisationer i EU:s medlemsländer på uppdrag av EU-Kommissionen. Kriterierna är framtagna ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

Idag finns det kriterier för EUBlomman för omkring 30  typer av varor och tjänster. Dessa omfattar bland annat rengöringsprodukter, tvål, schampo, maskindiskmedel, diskmaskiner, värmepumpar, TV-apparater, kylskåp, datorer, glödlampor, tvättmedel, dammsugare, skor, textilier, campingplatser, pappersprodukter, bäddmadrasser, trämöbler, golv och smörjmedel.

EU-Blommans kriteriedokument:

Du kan hitta hela listan över EU-Blommans alla kriterier på www.ecolabel.eu.

För att få licens måste din produkt uppfylla höga krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt, på samma sätt som med Svanen. Tillverkarna måste genom tester och dokumentation visa att produkterna klarar dessa krav.

Ingra kriterier för din produkt?

Det finns inte kriteriedokument för alla typer av produkter. Saknar du kriterier för din produkt men ändå vill miljömärka den med EU-Blomman? Fyll i formuläret nedan och föreslå EU att ta fram kriterier för din produkt.

Ladda ner formuläret