Rätten till en giftfri miljö

Rätten till en giftfri miljö

Trots att larmrapporterna duggat tätt de senaste åren med varningar om ämnen som skadar både barns hälsa och miljön är det nästan omöjligt att få reda på vad våra barns leksaker innehåller. Nu hoppas vi kunna vägleda dig till bra val för hälsa och miljö i såväl förskola, skola som i hemmet.

Svanenmärket finns idag på allt från ritpapper till själva förskolebyggnaden. Ta hjälp av oss när du vill köpa produkter som du och ditt barn kan känna er trygga med.

Klicka på bilden ovan så kommer du till vår nya förskoleportal

Svanen i media

Konsumenterna väljer miljöanpassat - företagen tvekar

I Sverige ökar utbudet av ekologiska och miljöanpassade varor mer än i alla andra länder. Men bara på konsumentsidan. När företagen gör sina inköp vinner fortfarande pris över miljö.

Svanenmärkta aktier

Ytterligare samarbete mellan marknadens aktörer, myndigheter och miljöintressenter lär krävas om man vill vrida utvecklingen mot en, från ett miljöperspektiv, hållbar tillväxt. Annons Förra året hade jag mössa på midsommarafton.

Första Svanenmärkta tvätten i Oskarshamn

Nu är det enkelt för Oskarshamnsborna att få bilen fräsch till första advent utan att smutsa ner miljön. Helgen 29-30 november invigs den första miljömärkta biltvätten i Oskarshamn, Carewash/Shell/7-Eleven.

Städtjänst i Värmland har Svanenmärkt dagligstädet

Städtjänst i Värmland har Svanenmärkt sitt dagligstäd. Företagets 70 anställda kan därmed städa enligt Svanens krav: använda miljömärkta kemikalier, dosera rätt, köra klimatsmart på godkända städfordon och med rätt körstil medd mera.

Välj rätt ljus

Nu när julen närmar sig ser många av oss fram mot att tända ännu fler levande ljus. Att på detta vis skapa god atmosfär och kanske till och med öka livskvaliteten är knappast något fel.

Svanen twittrar

28 nov 2014 15:09
Vattenfall vill sälja kolkraftverk – som tyska regeringen vill stänga http://t.co/aRGCU5UAGz #swgreen
28 nov 2014 08:59
Världsbanken slutar stödja kolkraft. Ordföranden läste en klimatrapport. Borde fler göra. Heja! http://t.co/IukvZy2ISQ
28 nov 2014 08:28
Tvätta bilen adventsfin med rent samvete för miljön, första biltvätten i Oskarshamn invigs i helgen #carewash @Osbykommun
26 nov 2014 15:35
vad är skillnad mellan bra miljöval och svanen märket?
26 nov 2014 14:05
Karin @kstenmar nämner @_Ekobanken initiativ med lägre ränta till bolån @svanen-märkta hus som ett gott exempel. #cradle…
26 nov 2014 13:35
Vi hjälper dig rädda världen! Appropå gröna knuffar till enkla val @Klotet @bolund #nudging http://t.co/8w8N41xS4y swgreen
25 nov 2014 15:30
Pensioner för långsiktigt värdeskapande – Integrera klimat & ekosystemhänsyn i APfondernas investeringar! #SchysstaPensioner…

Kriterier

Här kan ni som företag hämta information om hur kraven för Svanenmärkningen ser ut och hur de kommer att förändras.

Remisser

Senaste nytt

Städtjänst i Värmland gör rent hus med Svanen

Städtjänst i Värmland gör rent hus med Svanen

De 70 anställda på Städtjänst i Värmland kan nu städa enligt Svanens krav: att använda miljömärkta kemikalier, dosera rätt, köra klimatsmart på godkända städfordon och med rätt körstil, för att nämna några av kraven.
Vackert och inspirerande från vinnaren av Svanens konstpris

Vackert och inspirerande från vinnaren av Svanens konstpris

Lina Sofia Lundin delar med sig av sin färgningskunskap och filosofi i sin nyutkomn bok Naturlig färgning – mat och kläder i ett kretslopp (Natur och kultur). Så plocka med dig ekollon från höstpromenaden och ta fram soppgrytan så kan du skapa varma bruna toner och kanske återanvända gamla kläder eller lakan.
Svanen fortsätter rädda världen

Svanen fortsätter rädda världen

Idag är det 25 år sedan som Svanen grundades av Nordiska ministerrådet och det officiella nordiska miljömärket hyllas av de nordiska ministrarna.
Nordens miljöministrar hyllar Svanen på 25-årsdagen

Nordens miljöministrar hyllar Svanen på 25-årsdagen

De nordiska ministerkollegerna lovordade Svanen när de på onsdagen firade Svanens 25-årsjubileum i Stockholm.– Svanen är ett nordiskt "super-brand", säger Islands miljöminister Sigurður Ingi Jóhannsson, till norden.org.
Ljus i höstmörkret med första Svanenmärkta värmeljuset

Ljus i höstmörkret med första Svanenmärkta värmeljuset

Nu när det första värmeljuset  i världen klarat Svanen krav är det läge för miljömärkt höstmys utan dåligt samvete för klimatutsläpp och resursslöseri.  
RSS

Aktuellt om Svanen

ModUpp#2020

ModUpp#2020

#ModUpp2020 är en uppmaning till beslutsfattare och inköpare inom offentlig sektor att använda tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet för att ställa om till en modern upphandling.

Läs mer
Svanen och klimatet

Svanen och klimatet

Svanen är ett heltäckande miljömärke.

Läs mer
Företag med Svanenmärkta produkter: