Rätten till en giftfri miljö

Rätten till en giftfri miljö

Trots att larmrapporterna duggat tätt de senaste åren med varningar om ämnen som skadar både barns hälsa och miljön är det nästan omöjligt att få reda på vad våra barns leksaker innehåller. Nu hoppas vi kunna vägleda dig till bra val för hälsa och miljö i såväl förskola, skola som i hemmet.

Svanenmärket finns idag på allt från ritpapper till själva förskolebyggnaden. Ta hjälp av oss när du vill köpa produkter som du och ditt barn kan känna er trygga med.

Klicka på bilden ovan så kommer du till vår nya förskoleportal

Svanen i media

Utmaning att bedöma nanomaterials nytta och risk

Pressmeddelande CEST En ständig pågående utveckling av att tillverka material med nya eller förbättrade egenskaper gör att nanoteknik blir ett allt mer aktuellt ord - oavsett om det handlar om målarfärg, läkemedel eller solskydd.

Högtidlig sprängning startade byggandet av 32 nya lägenheter

Stenungsund Första spadtaget på Bergsvägen i Stenungsund blev en sprängning.

Test av disktabletter

Den största skillnaden är inte hur rent de diskar, utan priset per styck. Icakuriren har testat maskindisktabletter. Tallrikar och glas ska vara rena och fläckfria när vi plockar ur dem ur diskmaskinen, annars diskar vi dem igen.

Ge dina barn en miljömärkt start på hösten

Nu är höstterminen här och skolor och förskolor är återigen en del av vardagen. Det är slut på barfotaväder och sandaltider och barnen ska stoppa ner fötterna i lite mer ordentliga skor.

Ire tar bort FSC ur marknadsföring

Efter gårdagens artikel i Miljöaktuellt om att företag missbrukar FSC-märkningen i sin marknadsföring har ett av de utpekade bolagen, Ire, hört av sig. Företaget kommer nu att gå igenom marknadsföringen och ta bort kopplingen till FSC.

Svanen twittrar

01 sep 2014 11:12
@yimbysthlm Huskriterierna ska snart ut på öppen remiss. Du är väldigt välkommen med synpunkter där. Håll koll på svanen.se @SkanskaSverige
01 sep 2014 11:07
@G_Smurfen @yimbysthlm Hus är lite mer komplicerade än t ex diskmedel. Där vi självklart ställer förpackningskrav.
01 sep 2014 09:12
@yimbysthlm @SkanskaSverige Dessvärre måste vi dra gränsen någonstans. Annars skulle vårt jobb bli oändligt.
01 sep 2014 08:11
@yimbysthlm @SkanskaSverige Var har du läst om "Svanenmärkta-hus- i- parkeringsplats"? Vi Svanenmärker bara husen inte ngt runtomkring.
01 sep 2014 07:04
Hjälp oss få en fungerande arbetsplats! Vi söker en social och serviceminded kontorsassistent på heltid. http://t.co/UyRtljcF2i #nyttjobb
29 aug 2014 11:17
@yimbysthlm @SkanskaSverige Nej, Svanen ställer inga krav på vare sig parkeringstal eller möjlighet till att åka kollektivt.
28 aug 2014 11:46
På jakt efter barnskor? - Fråga efter miljömärkta skor, säger konsument- och medborgarservice i Göteborg. http://t.co/40I1Rg8weJ

Kriterier

Här kan ni som företag hämta information om hur kraven för Svanenmärkningen ser ut och hur de kommer att förändras.

Remisser

Senaste nytt

Ge dina barn en miljömärkt start på hösten

Ge dina barn en miljömärkt start på hösten

Nu är höstterminen här och skolor och förskolor är återigen en del av vardagen. Det är slut på barfotaväder och sandaltider och barnen ska stoppa ner fötterna i lite mer ordentliga skor. Det är då det framgår som allra tydligast att sommaren är en tid då barnen passar på att växa. Helt plötsligt är alla skor för små!
Stort intresse för Svanenmärkt boende

Stort intresse för Svanenmärkt boende

För att möta det växande intresset för Svanenmärkta hus så presenterar Svanen en huskarta där man kan orientera sig var och vad som byggs.
Brist på samsyn försvårar hållbart byggande i Norden

Brist på samsyn försvårar hållbart byggande i Norden

Under Svanens och Nordiska Ministerrådets Almedalsseminarium vittnade representanter för flera byggföretag om hur krångliga regler i Norden tolkas olika vilket försvårar och fördyrar hållbart byggande. Men en ljusning är i sikte. Roland Utbult (KD) lovade att verka för en högre grad av samarbete mellan nordiska myndigheter.
Nordens största tjänsteföretag ISS Svanenmärker sin städtjänst

Nordens största tjänsteföretag ISS Svanenmärker sin städtjänst

Nu kan cirka 7000 anställda på ISS i Sverige städa enligt Svanens tuffa krav. Det handlar om att använda miljömärkta kemikalier, dosera rätt och köra klimatsmart på godkända städfordon.
Daily Print i Umeå – först i Norrland att klara Svanens skärpta krav för tryckerier

Daily Print i Umeå – först i Norrland att klara Svanens skärpta krav för tryckerier

För femte gången har Svanen skärpt sina krav för tryckerier och 200 anläggningar måste nu ompröva sina licenser. Daily Print i Umeå är andra tryckeriet i Sverige som klarar de nya tuffare krave.
RSS

Aktuellt om Svanen

Alla har rätt till en giftfri miljö

Alla har rätt till en giftfri miljö

Trots att larmrapporterna duggat tätt de senaste åren med varningar om ämnen som skadar både barns hälsa och miljön är det nästan omöjligt att få reda på vad våra barns leksaker innehåller.

Läs mer
Svanen och klimatet

Svanen och klimatet

Svanen är ett heltäckande miljömärke.

Läs mer
Företag med Svanenmärkta produkter: