Rätten till en giftfri miljö

Rätten till en giftfri miljö

Trots att larmrapporterna duggat tätt de senaste åren med varningar om ämnen som skadar både barns hälsa och miljön är det nästan omöjligt att få reda på vad våra barns leksaker innehåller. Nu hoppas vi kunna vägleda dig till bra val för hälsa och miljö i såväl förskola, skola som i hemmet.

Svanenmärket finns idag på allt från ritpapper till själva förskolebyggnaden. Ta hjälp av oss när du vill köpa produkter som du och ditt barn kan känna er trygga med.

Klicka på bilden ovan så kommer du till vår nya förskoleportal

Svanen i media

Sveriges miljövänligaste förskola byggs i Motala

På tisdagen togs det första spadtaget till Sveriges miljövänligaste förskola.

Spadtag för ny miljövänlig förskola

Motala Befolkningen växer i Motala. Då byggs en ny förskola som dessutom är miljövänlig. Det här är ett passivhus som också är Svanenmärkt, säger projektledare Carina Ståhlberg.

Ge dig själv en Gamereactor-prenumeration i julklapp

Papperstidningen är död, heter det ju. Stora, etablerade, omtyckta magasin läggs ned på löpande band och trenden bland våra svenska dagstidningar är att lägga 99% av all fokus på nätet.

Fascister eller ej - SD måste bemötas med siffror i stället för ord

span class="abimagecaption" KASTADE MASKEN En av Sverigedemokraternas två största svagheter är att den rumsrena fasad som Jimmie Åkesson kämpat så hårt för föll när efterträdaren Mattias Karlsson sa att nästa val bara skulle handla om en sak -...

Miljösmart på Åland

Hotell Savoy i Mariehamn avslutar sitt tredje år som Svanenmärkt hotell. Svanen är en officiell och gemensam miljömärkning för Norden, som i år fyller 25 år.

Svanen twittrar

17 dec 2014 09:01
Grattis Operakällaren, en av Nordens bästa restauranger, Svanenmärkt såklart, @whiteguide @Besoksliv http://t.co/42j8iyRK8U #swgreen
17 dec 2014 08:49
Köp&släng-fakta i julhandeln:44 000 ton datorer på ett år, bara på den svenska marknaden, http://t.co/osqJ7d9YqX
16 dec 2014 14:10
Köp&släng- 40 0000 ton leksaker på ett år, bara på svenska marknaden.http://t.co/osqJ7d9YqX #rädda världen
16 dec 2014 07:59
Paradigmskifte i menyn. Veg= normal. Kött = specialkost. @svanen märkta konserthusrest. Uppsala. http://t.co/2QHMJ3gPet
12 dec 2014 10:48
Det går inte att förhandla med naturen... "Klimatförändringarna bryr sig inte om nyval" http://t.co/7mId13xRis #klimat #sv…
11 dec 2014 12:45
Over 5 trillion pieces of plastic are floating in our oceans http://t.co/LabkztEBMq via @guardian http://t.co/nIZVSmveQG
11 dec 2014 09:54
21% av konsumenternas tycker det är viktigt med miljöhänsyn när leksaker produceras, @SvenskHandel rapport http://t.co/sIiOH7r5dl #swgreen

Kriterier

Här kan ni som företag hämta information om hur kraven för Svanenmärkningen ser ut och hur de kommer att förändras.

Remisser

Senaste nytt

Svanen bakom Nobelmiddagen

Svanen bakom Nobelmiddagen

I kväll ska Nobelpristagarna och en ansenlig mängd gäster slå sig ned vid de dukade borden i Blå Hallen. Bakom kulisserna i Stockholms Stadshus finns Svanenmärkta Stadshusrestauranger som driver bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen samt restaurangerna Stadshuskällaren och Ragnars Skafferi.
Lättare bygga klimatsmart i Norden

Lättare bygga klimatsmart i Norden

Miljömärkningen Svanen har tillsammans med Skanska, NCC och Veidekke verkat för en samordning och förenkling av nordiska byggregler. Nu har kraven fått gehör hos regeringen, som har beslutat att stödja Boverkets projekt för nordiskt samarbete för harmonisering av byggregler med 390 000 kronor.
Första Svanenmärkta tvätten i Oskarshamn

Första Svanenmärkta tvätten i Oskarshamn

Nu är det enkelt för Oskarshamnsborna att få bilen fräsch till första advent utan att smutsa ner miljön. Helgen 29–30 november invigs den första Svanemärkta biltvätten i Oskarshamn, Carewah/Shell/7-Eleven.
Städtjänst i Värmland gör rent hus med Svanen

Städtjänst i Värmland gör rent hus med Svanen

De 70 anställda på Städtjänst i Värmland kan nu städa enligt Svanens krav: att använda miljömärkta kemikalier, dosera rätt, köra klimatsmart på godkända städfordon och med rätt körstil, för att nämna några av kraven.
Vackert och inspirerande från vinnaren av Svanens konstpris

Vackert och inspirerande från vinnaren av Svanens konstpris

Lina Sofia Lundin delar med sig av sin färgningskunskap och filosofi i sin nyutkomn bok Naturlig färgning – mat och kläder i ett kretslopp (Natur och kultur). Så plocka med dig ekollon från höstpromenaden och ta fram soppgrytan så kan du skapa varma bruna toner och kanske återanvända gamla kläder eller lakan.
RSS

Aktuellt om Svanen

ModUpp#2020

ModUpp#2020

#ModUpp2020 är en uppmaning till beslutsfattare och inköpare inom offentlig sektor att använda tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet för att ställa om till en modern upphandling.

Läs mer
Svanen och klimatet

Svanen och klimatet

Svanen är ett heltäckande miljömärke.

Läs mer
Företag med Svanenmärkta produkter: