Nya kriterier för Svanenmärkning av hotell, restaurang och konferens

I oktober 2013 skärpte vi kriterierna för Svanenmärkning av hotell, restaurang och konferens. De nya kriterierna är giltiga till den 31 december 2018.

Dagens kriterier för hotell/vandrarhem (version 3) och restaurang (version 1) är giltiga till den 30 juni 2015. Det betyder att nuvarande licensinnehavare måste klara de nya kraven innan dess, för att få behålla sin licens.

Viktigaste ändringarna i de nya kriterierna:

 • Kriterierna för hotell och restaurang är sammanslagna till ett dokument.
 • Antalet krav är minskat.
 • Kriterierna omfattar även konferenser. En förutsättning för att konferenser ska kunna märkas är att de antingen måste ha en egen matservering eller använda sig av en matleverantör som är Svanenmärkt.
 • Om en verksamhet innefattar både hotell och restaurang måste hela verksamheten Svanenmärkas.
 • Verksamheter i Baltikum kan ansöka om licens.
 • Det finns nya energikrav där alla verksamheter måste uppfylla ett gränsvärde på energi. I det nya verktyget finns även ett energiverktyg som hjälper er att göra energiberäkningar i förhållande till våra energikrav.
 • Andra nya krav är poäng för CO2-utsläpp och obligatoriska krav som begränsar användning av fossil olja i oljepannor inom verksamheten.
 • Det finns också gränsvärden för vattenförbrukning och mängden avfall, där minst ett av dessa två måste uppfyllas.
 • Gränsvärdet för kemikalier är borttaget och istället ställs det stränga krav på andelen miljömärkta kemikalier.
 • Krav på råvaror (fisk och skaldjur) som inte får serveras på en Svanenmärkt restaurang är skärpta.
 • Ökat fokus på servering av vegetariska alternativ med både obligatoriska krav och poängkrav
 • Krav på andel ekologisk mat och dryck som serveras är skärpt

Ansök om en licens för hotell - restaurang - konferens

Svanen i media

"Hotellen viktiga för svensk export"

Det är torsdag eftermiddag och Frank Fiskers möter upp Visitas vd Eva Östling i lobbyn på Scandic Grand Central på Kungsgatan i centrala Stockholm.

Skepparholmen klarar Svanens skärpta krav

Skepparholmen Nacka är en av landets första anläggningar som klarar Svanens nya krav för Svanenmärkta hotell och restauranger. I oktober 2013 skärptes reglerna för Svanenmärkning när det gäller hotell och restauranger.

Relaterade artiklar

Best Western Stöten Ski Hotel först i Sälen med miljömärkning

Best Western Stöten Ski Hotel först i Sälen med miljömärkning

Nu kan de medvetna skidälskarna i Stöten, Sälen glädjas åt att det finns ett hotell som tar ansvar för en hållbar utveckling och för att minska sin miljöbelastning. Mitt på Skidtorget har Best Western Stöten Ski Hotel nu rätt att sätta upp Svanenmärket, som 96% av svenskarna känner till.
Stor uppståndelse i Dalarna när skolklass från Borlänge vann fototävling

Stor uppståndelse i Dalarna när skolklass från Borlänge vann fototävling

I slutet på maj reste klass 6B från Kvarnvedens skola i Borlänge till Kolmården för en två dagars lägerskola. De hade vunnit första priset i Svanen och Natur & Miljöbokens fototävling för mellanstadieelever.
Svanen landar på Scandic Victoria Tower

Svanen landar på Scandic Victoria Tower

Bakom den glittrande glasfasaden finns en energieffektiv anläggning som hushållar med resurser och använder miljömärkta produkter. Nu har Scandic Victoria Tower klarat Svanens krav för både hotellverksamheten och restaurangen. Scandic är den hotellkedja som har flest anläggningar där både hotell och restaurang klarar Svanens tuffa miljökrav.
Kreativt och klimatsmart på Skepparholmen

Kreativt och klimatsmart på Skepparholmen

Att ladda batterierna på ett Svanenmärkt hotell med spa innebär att man kan njuta utan att känna sig som miljöbov. På Skepparholmen Nacka, bara 20 minuter från Stockholm city, kan man plaska i utomhusbassängens 37-gradiga vatten med en bedårande utsikt över hav och mjuka ängar.