Svanenmärkt sex 2019

2019-01-11

Den miljömedvetna trenden vinner mark även inom sexprodukter. Sinful är först med att Svanenmärka glidmedel, massageolja och intimtvål i serien Kaerlig.

Mathilde Mackowski, medgrundare till e-handelsbolaget Sinful, är inte överraskad över att det är ett Svanenmärkt glidmedel som följer med in i sovrummet år 2019.

- Samhällets fokus på hållbarhet avspeglas även på den erotiska marknaden, som är en bransch i ständig utveckling. Vi är väldigt stolta över att, genom vår serie Kaerlig, vara först med att erbjuda produkter som är Svanenmärkta, säger Mathilde Mackowski, delägare i nätshoppen Sinful.

Just för sexprodukter ger Svanenmärkningen konsumenter ett skydd som lagen inte ger.  Kosmetikaförordningen gäller inte för sexprodukter och även om lagen hade gällt hade den ändå inte gått lika långt som Svanens krav gör. Svanens krav ligger steget före både Kosmetikaförordningen och EU:s kemikalielagstiftning. Det innebär att även de ämnen som inte är begränsade eller förbjudna i EU är det i Svanenmärkta produkter. Till exempel ämnen som är ”misstänkt hormonstörande eller allergiframkallande”.

- Vi vill göra det enkelt för konsumenter att göra trygga val. Man ska inte behöv vara kemist för att välja sexprodukter som tar hänsyn till både hälsa och miljö. Det här är ett område där lagstiftningen inte hänger med i den snabba utvecklingen, så därför är miljömärkning ett effektivt hjälpmedel. Det är väldigt välkommet att Sinful nu går i bräschen och lanserar Svanenmärkta glidmedel och massageolja, säger Sara Bergman, hållbarhets- och kriteriechef, på Miljömärkning Sverige.

Sex skäl att njuta med Svanenmärkta sexprodukter:

- Har genomgått en säkerhetsvärdering för att vara trygga för konsumenterna att använda.
- Innehåller inte parabener och andra ämnen, som är misstänkt hormonstörande.
- Innehåller inte MI och andra konserveringsmedel, som är klassade som allergiframkallande.
- Innehåller inte mikroplast som sprids till miljön.
- Innehåller bara lätt nedbrytbara ämnen. Kemiska ämnen får inte vara giftiga eller bioackumulerbara, dvs att de lagras eller inte bryts ned alls, såsom högfluorerade ämnen (PFAS) till exempel.
- Har en förpackning som är resurssnålt utformad.

Presskontakt Miljömärkning Sverige:

Anna Norberg, 0762 -62 54 90.

För kommmentarer:

Sara Bergman, 0769- 48 64 58.

Presskontakt Sinful:

Victoria Andersen, kommunkationschef +45 28 72 68 70

Pressbilder:

Presbild  Sara Bergman

Pressbild Mathilde Mackowski

Läs mer om Svanens krav

Följande produkter är Svanenmärkta: glidmedel (även analt), intimtvål och massageolja, se här Kaerlig

Läs mer om trender för sexprodukter här  Sinful

Läs mer i Svanens rapport om ”Det danska badrumsfenomenet” om varför danska konsumenter är mer medvetna än svenska om farliga kemikalier .

Läs mer i Naturskyddsföreningens rapport  ”Hygienbubblan” om varför lagstiftningen för kosmetiska produkter inte skyddar konsumenter tillräckligt: