Kläder från Emma och Malena klarar Svanens krav

2018-05-14

På väg till sin butik på Käringön i Bohuslän fångar vi Malena Ostwald. Tillsammans med vännen Emma Landström äger hon varumärket Emma och Malena – ett klädföretag inspirerat av havet med kläder för både stora och små. Deras kollektioner har ofta marina teman och numera är delar av dem även Svanenmärkta.

Företaget startade med en egen butik ute på Käringön 2004 och har sedan dess växt med flera butiker och återförsäljare runt om i landet.

– Vi har alltid varit måna om att våra kläder ska produceras på ett bra sätt. Vi startade med en egen sömmerska i Borås, gick vidare till en fabrik med Öko Tex-märkta tyger i Portugal och jobbar nu med Svanenmärkt tillverkning i Indien, säger Malena Ostwald.

Fabriken i Indien arbetade redan med Svanenmärkt produktion när Emma och Malena fick upp ögonen för den. Det gjorde resan mot den egna Svanenmärkningen lite enklare.  Då designer-duon ofta arbetar ned grafiska tryck i sina kollektioner tycker de att Svanens krav på kemikalier är bra och viktiga.

– Våra plagg har olika mönster och finns i varierande färger. För att få fram dessa krävs att vi använder vissa kemikalier. Därför känns det bra att kunna luta sig mot Svanens krav och veta att vi använder så lite kemikalier som möjligt och att de vi använder är kontrollerade och godkända av Svanen, berättar Malena Ostwald.

Emma och Malena har jobbar länge med eko-bomull men med Svanen handlar det om så mycket mer – om hela processen från råvara till färdigt plagg.  De valde att Svanenmärka eftersom Svanen är ett inarbetat varumärke som många känner igen, men kanske inte just förknippar med kläder. Men att ju fler som jobbar med Svanen desto mer medvetna kommer konsumenterna att bli.

Svanenmärkta kläder innebär bland annat:

  • Trygga arbetsförhållanden för de som tillverkar kläderna
  • Tuffa krav på kemikalier
  • God kvalitet och färghållbarhet på kläderna
  • Viss andel ekologisk bomull
  • Att Miljömärkning Sverige kontrollerat på plats att alla krav uppfylls

 – Det finns många medvetna konsumenter där ute, framför allt när det handlar om barnkläder. Det gillar vi! Vi har fått jättemycket positiva kommentarer om vår Svanenmärkning, både från kunder och från återförsäljare, avslutar Malena Ostwald.

Läs mer om Svanens krav på textilier

Läs mer om emma och malena