Fondvalsdagen den 21 februari

2018-02-13

Många svenskar upplever att de inte har tid att ta reda på vilka fonder som är hållbara. Nu startar Svanen valrörelse och instiftar en speciell dag för att inspirera den svenska befolkningen att välja hållbara fonder. Inför Fondvalsdagen den 21 februari öppnar Svanen upp en fysisk och en digital valstuga där konsumenter aktivt kan göra valet mot en grönare finansmarknad och en mer hållbar framtid.

Enligt en ny undersökning uppger 37 % av de som är intresserade av att spara hållbart att det vanligaste hindret till att man inte sparar hållbart i en högre utsträckning är att man inte har tid att ta reda på vilka fonder som är hållbara (Kantar Sifo 2017). Ytterligare ett skäl är att det ofta är svårt att avgöra om en fond faktiskt är hållbar eller inte. 8 av 10 sparare som är intresserade av att placera en del av sitt sparande i en hållbar fond säger att de vill ha en oberoende hållbarhetsmärkning som kontrollerar och följer upp kraven som ställs på fonden. I oktober 2017 lanserades världens första Svanenmärkta fonder. För att få fler svenskar att göra mer medvetna och hållbara fondval går Miljömärkningen Svanen ut i valkampanj och upprättar Fondvalsdagen den 21 februari.

- I september går Sverige till val, men ett minst lika viktigt val sker redan 21 februari på Fondvalsdagen. Då vill vi inspirera fler till att investera i fonder som påverkar företagen och i förlängningen i en positiv riktning. Likaväl som att många uppmärksammar Alla hjärtans dag och Earth Hour så är vår förhoppning att svenskar kommer att känna att det mer angeläget att välja fonder på Fondvalsdagen, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

För att uppmärksamma Fondvalsdagen kommer Svanen placera ut en valstuga på Norrmalmstorg den 20-23 februari där konsumenter bjuds in för att diskutera och ställa frågor till rådgivare. I valstugan kommer konsumenter kunna investera i Svanenmärkta fonder och lyssna på samtal om bland annat hur politiken kan bidra till ett ökat hållbart sparande och vilken roll hållbart sparande spelar för en hållbar tillväxt. På själva Fondvalsdagen den 21 februari kl. 10-11 är Per Bolund, konsument- finansmarknadsminister (MP), inbjuden att debattera om hållbart sparande med Martin Ådahl (C). För de som inte har möjlighet att komma förbi valstugan öppnas det även upp en digital valstuga där all information om Fondvalet finns tillgängligt.

Schema för valstugan

Tisdag den 20 februari kl 12.00 - 12.20
Fokus: Hur mycket ska samhället bry sig om hållbart sparande?
Moderator: Ragnar Unge, VD, Miljömärkning Sverige
Talare: Sofia Fölster (M) riksdagsledamot, Johan Florén, chef kommunikation och ägarstyrning AP7, Andra Farhad "Börshajen", Helena Hagberg, hållbarhetschef Skandia Per Sandell, ansvarig fonder Miljömärkning Sverige.

Onsdag den 21 februari kl 10.30 -11.00
Fokus: Valdebatten - Hur kan finansmarknaden bidra till en hållbar utveckling?
Moderator: Ragnar Unge, VD, Miljömärkning Sverige
Talare: Per Bolund, Finansmarknads- och konsumentminister (MP) och Martin Ådal, Chefsekonom (C)

Torsdag den 22 februari kl 12.00 - 12.20
Fokus: Hur kan det bli lättare att få en bättre värld på saldot?
Moderator: Anna Norberg, Pressansvarig, Miljömärkning Sverige
Talare: Liza Jonson, vd Swedbank Robur, Fredrik Nordström, Fondbolagens förening, Sebastian Högnabba, Miljömärkning Sverige.

Fredag den 23 februari kl 12.00 - 12.20
Fokus: Hur får vi soffliggarna att orka välja fonder? Och hur kan männen bli mer hållbara?Moderator: Anna Norberg, Pressansvarig, Miljömärkning Sverige
Talare: Gabriel Lundström, hållbarhetsansvarig Affärsutveckling SEB , Anna Svahn, Feminvest, Ragnar Unge, vd, Miljömärkning Sverige.

Besök fondvalet.se för den digitala valstugan.

Se vilka fonder som är Svanenmärkta.

För mer information vänligen kontakta:

Anna Norberg, pressansvarig Miljömärkning Sverige
Mail: Anna.Norberg@svanen.se
Telefonnummer: 0762 62 54 90

Alexandra Livijn, presskontakt AWB
Mail: alexandra@awb.se
Telefonnummer: 0762 47 87 19