Skippa ful-ljusen så räddar du klimatet

2018-12-05

Vad vore det mörka halvåret utan tända ljus? Trist, tycker uppenbarligen svenska konsumenter som eldar 18 000 ton ljus per år. Många frågar oss vilka ljus de ska välja för att maxa mysfaktorn och slippa dåligt samvete för miljön. Här svarar vår expert Josephine Jansson på de vanligaste frågorna får om ljus.

Vad ska man tänka på när man vill välja det bästa alternativet för miljön? 
Välj stearinljus, det är ett bra val för klimatet eftersom stearin tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffin som görs av fossila råvaror som olja. Stearin innehåller inte fossila råvaror som bidrar till utsläpp av växthusgaser

Är alla stearinljus lika bra?
Nej, alla förnybara råvaror är inte hållbart producerade. Svanen tillåter därför ingen palmolja eller PFAD (restprodukt från palmolja). De bidrar till skogsskövling med förödande konsekvenser för människor och djur som lever där oljepalmerna odlas.

Väljer du Svanenmärkt får du dessutom får du flera viktiga miljöaspekter med på köpet. För Svanen är en av världens tuffaste märkningar och ställer krav ur ett livscykelperspektiv: från hur den förnybara råvaran produceras till att veken ska vara av ekologisk bomull och inte innehålla tungmetaller. Vi tycker att det är viktigt att ha ett livscykelperspektiv för att inte flytta miljöbördan från ett område till ett annat.   

Varför är Svanenmärkta ljus ett bra val för hälsan?
Svanen har stränga krav på hur mycket sotpartiklar ljuset får avge när det förbränns, sk sotindex.  Svanen ställer också krav på att det inte får ingå ämnen som är miljöskadliga eller cancerogena eller hormonstörande. Se alla ämnen som Svanens krav förbjuder.  

Brinner Svanenmärkta ljus längre än andra?
Vi ställer krav på kvalitet och brandsäkerhet och brinntiden ska alltid redovisas på förpackningen. I ett  test på brinntid och hur lätt det var att tända om ljusen   (SVT Plus november 2018)  kom Svanenmärkta värmeljus på förstaplats.

Ställer Svanen krav på ljuskoppen som värmeljusen kommer i?
Ja, Svanen vill att kopparna ska kunna återvinnas eller återanvändas. Därför får inte koppen vara av aluminium, för de är svåra att återvinna och det krävs mycket energi att producera aluminiumkoppar1). Glas är också energikrävande att tillverka, så därför får det bara användas i ljuskoppar som kan återanvändas.  Om ljuskoppen är av plast ska plasten den bestå till större delen av återvunnen eller bioplast (plast av förnybar råvara) och den får inte innehålla klorerade plaster (PVC). Svanen godkänner engångskoppar av plast för att kunna märka de bästa på marknaden.

Var hittar jag Svanenmärkta ljus?
Idag kan du köpa Svanenmärkta blockljus, kronljus, gravljus och värmeljus hos flera av de stora livsmedelskedjorna och även Clas Ohlson, Indiska, Åhléns, Blomsterlandet, Hemtex. Lagerhouse, Granit och Rusta.

1) Vekhållaren i botten av är gjord av järn, till skillnad från ljuskoppen som är tillverkad av aluminium. På återvinningen sorteras järnet ut med magneter, och sitter då vekeshållaren kvar hamnar både koppen och veken i järnsorteringen. Och eftersom järn smälts vid högre temperaturer än aluminium förbränns koppen och aluminiumet går till spillo utan återvinning.