Första Svanenmärkta indexfonden i världen – XACT Sverige

2018-10-10

Nu kan sparare välja den första indexfonden som klarar tuffa krav på miljö, mänskliga rättigheter och inte minst påverkan och transparens.

- Det är väldigt tillfredsställande att vi idag kan presentera den första indexfonden i Sverige. Och att vi har fått med oss en kraftfull aktör som XACT som är med och driver utvecklingen mot ett hållbart sparande, säger Per Sandell, chef för finansiella tjänster på Miljömärkning Sverige.

- Det ska vara lätt att göra rätt. Det ska inte vara svårare att välja en miljömärkt fond än att välja miljömärkt tvättmedel. Svanenmärket är välkänt och med högt förtroende hos konsumenter. Vi får vi ett kvitto på att en oberoende aktör har granskat att XACT Sverige lever upp till högt ställda krav, säger Pär Nürnberg, vd på XACT Kapitalförvaltning.

För ett år sedan lanserades de första Svanenmärkta fonderna, som idag styr över 71 miljarder SEK. Fonden XACT Sverige (UCITS ETF) blir den första indexfonden som Svanenmärkts. Därmed finns det numera indexfonder samt aktivt förvaltade-, aktie-, obligations- och blandfonder. Indexleverantören SIX har skapat ett helt nytt index ”SIX Sweden ESG Selection Index” i partnerskap med ISS ESG.

- När vi utarbetade kriterierna hade vi som mål att öppna upp för olika typer av fonder för att kunna erbjuda spararna en bredd. En indexfond kan precis som en aktivt förvaltad fond leva upp till Svanens krav. Vi har på samma noggranna sätt kontrollerat hur indexet som fonden följer är uppbyggt och hur eventuella avvikelser kan åtgärdas, säger Per Sandell.

 

För kommentarer och ytterligare information:

Per Sandell, 0708-66 17 63, chef för finansiella tjänster på Miljömärkning Sverige.

Pär Nürnberg, 08-701 34 05, VD XACT Kapitalförvaltning AB.

Pressbild bifogas.

 

Läs mer på Svanen.se/fonder och xact.se