Enkelt att välja Svanenmärkt när du bygger hus

2017-05-11

Hustillverkaren Movehome Svanenmärker samtliga husmodeller. Det innebär att husköpare för första gången själva kan designa och bygga en Svanenmärkt villa. Alla material är granskade och godkända.

Det är också första Svanenmärkta huset från tillverkare i kategorin stycketillverkade trähus*. Movehome var även först med det interaktiva verktyget Bygg online, som låter kunderna utforma sitt hus på webben och få pris direkt.

– Nu blir det lätt för konsumenter att välja rätt för miljö, klimat och hälsa när de designar sitt eget drömhus. Det är väldigt roligt att få med oss en aktör som Movehome. Konsumenterna behöver inte vara kemister eller energiexperter, utan kan lägga tiden på att vara kreativa, säger Björn Haugland på Miljömärkning Sverige.

– Det kändes skönt att veta att det material vi valde till vårt hus var godkänt av Svanen. Så vi kunde fokusera på andra saker som till exempel vilket kakel vi skulle välja, säger Sophia Ekberg, som bygger hus i Norrtälje.

Hela familjen Ekberg med Sophia, Kim och deras två barn var på plats i slutet av april då deras hus restes i Norrtälje.

– Att få bygga ett Svanenmärkt hus känns otroligt bra, framförallt när man har småbarn. Att man vet att de kommer få växa upp i en miljö som är fri från farliga kemikalier, säger Sophia Ekberg.

Se filmen om familjen Ekberg och huset i Norrtälje  

Svanenmärkningen innebär att huset har granskats ur ett livscykelperspektiv och att det har tagits ett  helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas. Alltifrån träet i takstolarna till spacklet i badrummet har granskats för att leva upp till Svanens krav.

– Vi står för hållbara hem, och då är en Svanenmärkning ett naturligt steg för oss. Vi är övertygade om att vårt hållbarhetsarbete kommer att löna sig, säger Pernilla Enkler, hållbarhetschef på Trivselhus och Movehome.

Movehome är ett systervarumärke till Trivselhus och båda ingår i skogskoncernen Södra. Trivselhus har antagit ett strategiprogram för att bli branschledande inom hållbarhet, där arbetssätt, policies och kultur förändrats i grunden.

Läs mer om vad Svanenmärkning av hus innebär och kolla på vår huskarta var samtliga  Svanenmärkta hus  byggs.

För mer information:
Pernilla Enkler, hållbarhetschef på Trivselhus: 073-066 34 38.
Anna Norberg, pressansvarig på Miljömärkning Sverige, 0762-62 54 90.

 

Bildtext: Hela familjen Ekberg med Sophia, Kim och deras två barn var på plats i slutet av april då deras hus restes i Norrtälje.

Foto: Pressbild Roslagsliv.

 * Det finns sedan tidigare Svanenmärkta villor, radhus/kedjehus i kategorin ”gruppbyggda småhus”.  Movehome är dock först i landet i kategorin ”stycketillverkade trähus” – som vänder sig direkt till slutkonsumente .De är också först med att klara Svanens krav för småhus version 3.0. Läs mer här