Stora Biltvättarhelgen 2017: Rädda världen när du tvättar bilen

2017-04-20

Stora Biltvättarhelgen 22–23 april ska få fler att upptäcka att det är lätt att tvätta bilen rätt vad gäller miljö och hälsa. Ta bilen till en biltvätt i stället för att tvätta bilen på gatan. En Svanenmärkt biltvätt renar utsläppen med mer än 90 %.

– Vill du äta giftfria jordgubbar och bada i en ren sjö i sommar så tvätta bilen i en biltvätt. Det finns många farliga ämnen, tungmetaller och olja, som sitter i smutsen på din bil. När du tvättar bilen hemma så åker dessa oönskade ämnen orenat ut i brunnar och vidare ut i naturen. Eller så andas du in dem när du tvättar bilen, säger Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen.

– Vi tror att det handlar om att få ännu fler att ändra beteende och har därför tagit fram en film i bästa Bullen-manér om hur man som anhörig till en biltvättsberoende kan agera, säger Anna Norberg, pressansvarig Miljömärkning Sverige.

Se vår Bullen-film om biltvättar här:

Svanens biltvättsråd

  • Tvätta bilen i en biltvätt, helst en Svanenmärkt biltvätt. Det finns 97 Svanenmärkta biltvättar runt om i Sverige att välja på, här hittar du din närmaste station.
  • Tvätta bilen ofta. Vi rekommenderar två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Vägsalt och olja blir svårare att få bort ju längre det får sitta kvar.
  • Om du vill tvätta bilen själv, välj miljömärkta produkter och åk till en gör det själv-hall. Kolla att den har reningsverk. Putsa bilen inuti med fuktad mikrofibertrasa så slipper du kemikalier och parfymdoft.
  • Skippa barnen som medhjälpare. Barn är extra känsliga, deras kroppar tar lättare upp kemikalier och tungmetaller.

För kommentarer:

Maria Tengqvist, miljöhandläggare
Tel: 08-55 55 24.

Anna Norberg, presskontakt,
Tel: 0762- 62 54 90.

 


Vad gör Daniel Norberg när han tvättar bilen?

Se Daniel med flera i #Biltvättartid. Filmerna har producerats av Svenskt Vatten arrangerar Stora Biltvättarhelgen i samarbete med Sveriges kommuner för fjärde året i rad. Årets budskap är att vinna tid och spara miljö med hjälp av automattvätt.