Martin Hansen från Svanenmärkta Grand Hotel vill bli Årets Kock

2017-02-02

I dag gör Martin Hansen, till vardags kökschef på Svanenmärkta Grand Hotel i Lund, upp i finalen av Årets Kock. Och det är Svanenmärkningen och hållbarhetsarbetet som ska leda honom till seger.

Att tävla i finalen av Sveriges mest prestigeladdade tävling i matlagning är speciellt. Men att göra det på hemmaplan är om möjligt ännu större. Malmö-pågen Martin Hansen hade inte sökt till tävlingen på två år, men när det stod klart att finalen för första gången flyttar från huvudstaden till Malmö Arena, var det dags att försöka på nytt.


En rätt bestående av marulk och broccoli tog Martin Hansen till final i Årets Kock
Till vardags arbetar han som kökschef på Grand Hotel i Lund. Både hotellet och restaurangen har klarat Svanens krav, vilka hjälper honom med såväl inköp av råvaror och kemiska produkter, till att hålla koll på restaurangens energianvändning.

– Svanen rimmar väldigt väl med min egen filosofi och det känns helt naturligt att arbeta i en miljömärkt verksamhet. Vi måste tänka mycket mer på de här frågorna, annars har vi snart inga grönsaker kvar, säger han.

Just grönsaker har en särskild status på Grand Hotel i Lund. Martin Hansen står själv bakom hotellets vegetariska fyra-rätters-meny, Gröna Smaker – en storsäljare som enkelt kan göras om till att bli helt vegansk.

Och kanske är det hans intresse och kunskap om grönsaker och vegetarisk matlagning som fäller avgörandet i dagens final. I det första tävlingsmomentet ska de åtta tävlande nämligen skapa fem helt vegetariska smårätter, varav minst två ska vara varma.

Även det andra momentet kändes som vikt åt skåningen Martin Hansen. Tävlingsledningen ville hitta en regional råvara som både är hållbar och tillgänglig i årstiden då finalen genomförs. Valet föll på fasan.

– Jag har lagat fasan förut, men inte alls särskilt mycket. Den här rätten har varit en utmaning och en tuff nöt att knäcka, säger han och fortsätter:

– Men jag känner mig redo. Att få vara med i Sveriges finaste tävling. I min stad. Det kommer bli fantastiskt.

Foto: Jesper Fermgård, Madeleine Landley.

Läs mer om Grand Hotel i Lund

Läs mer om Svanens krav på hotell och restauranger

För mer information, kontakta:

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige
Tel: 08 - 55 55 24 07
E-post: martin.legrand@svanen.se